Linna nimel juhib Tartu maantee laiendamist Teede Projektijuhtimise AS. Selle juhatuse liige Margus Kuusmann kinnitas, et remondi käigus nihkub trammitee majadele lähemale. “Kõnnitee laiuseks jääb maja ühes otsas neli ja pool meetrit ning teises otsas neli meetrit,” täpsustas ta. “Nii et laiuse poolest pääseb autoga kaupluste ustele ligi küll.” Trammi- ja kõnniteed hakkab eraldama piire, maja alt läbimineva kangialuse juurde jääb sissesõidutee, mis viib imetillukesse hoovi, kuhu mahub mõni üksik sõiduauto.

Kodukaupade poe Jüri Soovitab kaubatundja Janika märkis, et juba praegu on seal raske sõiduautot parkida. “Meil käib palju kliente maalt, siis nad ei tule, kui parkimisvõimalust pole.”

Tehnikakaupluse Sound Gallery juhataja Voldemar Bauman ütles, et kõrvalmaja lammutustööd on kauplemist kõvasti häirinud. “Hoidsime terve nädala poodi kinni, sest lammutamisest tuli palju tolmu, mis on tehnikale ohtlik,” rääkis ta.

Eile oli kauplus avatud. “Kui tuulesuund muutub ja tolmu siiapoole kannab, peame kohe jälle kinni panema,” märkis Bauman. Ka parkimiskohtade kadumine peletab kaupluse kinnitusel kindlasti kliente – tehnika ostjad ei jaksa kaste kaugele tassida.

Teede Projektijuhtimise AS-i juht möönis, et parkimiskohti Tartu maantee remondi käigus kaupluste juurde ei rajata. “Kõige lähemal on Kreutzwaldi tänava parkimiskohad, mis jäävad alles,” osutas Kuusmann.

Trammiliikluse peatamine Tartu maanteel on kõikide Päevalehe küsitletud kaupluste esindajate sõnul klientuuri tunduvalt vähendanud. “Inimene läheb ikka sinna, kuhu on parem juurdepääs,” pakkus Ester Antsov. Eriti pani teda muretsema järgmine aasta, mil tänava remont täie hooga pihta hakkab ja ka autoliiklus täielikult suletakse. “Me jääme siis täitsa ilma klientideta ja oleme väljasuremisohus!” pahvatas kangapoe juhataja.

Tramm ei käi – kunded kaovad

Firma on ruumid pangalaenuga ostnud, nii et lahkumisele ei saa mõelda. “Oleksin lootnud linna algatust, neil on välja töötatud väikeettevõtete arenguprogramm, mis on muutunud väljasuretamise programmiks,” kurjustas Antsov.

Tartu maantee remont raskendab ka teiste tänavaäärsete kaupluste tegevust. Keskturu trammipeatuses, endise kino Eha majas on enamik kauplusi suletud ja tehakse remonti, avatud on vaid parfümeeriapood ja väiksemale pinnale viidud Kangadžungel. Selle vanemmüüja Malle Poel ütles, et nii kui trammid käimast lakkasid, jäi kliente kõvasti vähemaks.

Keeruline aeg tuleb üle elada

•• Ettevõtlusameti juhataja Kairi Teniste viitas, et Tartu maantee renoveerimise projekt on linna plaanides olnud juba aastaid, seetõttu ei saanud praegune olukord tulla ettevõtjatele kui välk selgest taevast.

•• “Loomulikult segavad sellised teedeehitused nii elanike kui ka ettevõtjate elu, see on paratamatus. Aga see aeg tuleb lihtsalt üle elada,” soovitas ta.

•• “Kujutan ette, et Eesti krediidiasutused on paindlikud ning nõustuvad ettevõtetest sõltumatute olukordade puhul läbi rääkima, tegu on nii-öelda force majeure’iga,” sõnas Teniste.

•• “Tee-ehitused ja -remondid on linna üldistes huvides. Linnal pole niisugusteks puhkudeks äritõrgete hüvitus- ega toetusmeetmeid,” tõdes ettevõtlusameti juhataja.