Ainsana Eesti ülikoolidest kehtib TÜ-s lävendisüsteem, mis tähendab, et kui üliõpilaskandidaadi riigieksamite ja ülikoolikatsete tulemused vastavad vähemasti minimaalselt ülikooli kehtestatud lävendile, tagab ülikool talle hoolimata riiklikust koolitustellimusest õppekoha. Ainsana ei kehti lävendisüsteem arsti, hambaarsti ja proviisori erialal. Neid alasid õppima pääsemiseks tuleb üliõpilaskandidaadil loota, et tema eksamitulemused on parimate seas.

Kui paljud tänavused Tartu ülikooli üliõpilaskandidaadid suutsid lävendi ületada, peaks selguma tänase päeva jooksul. Eelmise nädala lõpul, mõned tunnid enne vastuvõtuavalduse esitamistähtaega oli ülikooli kehtestatud lävendi ületanud ligi 1000 kandidaati enam kui mullu.

Tartu ülikooli vastuvõtu peaspetsialist Kaja Karo selgitas, et tänavune väga suur lävendi ületajate arv tuleneb ennekõike sellest, et ülikool sai mullusest oluliselt enam vastuvõtuavaldusi. Kui mullu esitas avalduse ligi 7000 tudengikandidaati, siis tänavu ligi 9700.

„Kindlasti ei asu kõik Tartu ülikooli sisse saanud meil õppima, seega on nendes arvudes esialgu veel üsna palju õhku sees,” ütles Karo. Vähemalt praegu jääb vastuvõtuarve vaadates mulje, nagu asuks ülikool sellest sügisest oluliselt rohkem tudengeid koolitama, kui näeb ette riiklik koolitustellimus.

Karo sõnul suurendavad vastuvõetavate hulka näiteks ka need üliõpilased, kelle esimene eelistus on õppida mõnda arstiteadusega seotud eriala, kuid kes riskide maandamiseks on lisaavalduse esitanud ka mõnele teisele erialale.

Arstiks saavad parimad

Seda, et arstiks pääsevad õppima üksnes helgematest peadest helgeimad, näitab ka statistika. 140-le arsti eriala õppekohale esitas avalduse 386 inimest. Sel aastal peavad riigieksamite tulemused olema sisuliselt maksimaalsed, sest 140 vastuvõetava arvestatavate riigieksamite keskmine punktiskoor oli 88,4. Seevastu näiteks õigusteadust pääsesid õppima 65-punktise lävendi ületanud.

Arsti eriala oli Tartu ülikoolis sel aastal ka kõige populaarsem, sellele järgnesid majandus ja geenitehnoloogia.

Elu on näidanud, et mida paremad on riigieksamitulemused ja mida enam tudengeid on Tartu ülikool pidanud lävendisüsteemiga vastu võtma, seda karmimad lävendid järgmiseks vastuvõtuaastaks kehtestatakse. Kas ka tuleval aastal lõpetajad peavad tänavuste oivikute tõttu plaanitust veelgi enam pingutama, selgub sügisel, kui Tartu ülikool hakkab uusi vastuvõtutingimusi paika panema.

„Tänavused head riigieksamitulemused annavad otseselt meie vastuvõtus tunda. Kui tehakse edukalt eksameid, siis on ka rohkem vastuvõetavaid. Tartu ülikooli bakalaureuseõppesse vastuvõetute nimekirjad selguvad täna. Hiljemalt tuleva nädala esmaspäevaks tuleb riigieelarvelistele õppekohtadele vastu võetud kandidaatidel teatada oma õppima asumisest www.sais.ee või tavakirja vahendusel,” rääkis Karo. Alles siis saab öelda, kas sügisel on rohkem esmakursuslasi kui mullu.

Suurim tung Tallinna ülikooli

•• Kui võrrelda Eesti nelja suu­rima ülikooli vastuvõtuavalduste pakke, siis kõige paksemaks kujunes neist Tallinna ülikooli oma. Sinna soovis eile pärastlõunase seisuga õppima minna 10 216 tudengikandidaati.

•• See arv võib veel veidi suureneda, sest nendel erialadel, kus erialakatseid ei toimunud ja arvesse lähevad üksnes riigieksamite tulemused, lõppes vastuvõtt alles täna südaööl. „Vastuvõetavate nimed teatame 22. juulil ja 9. augustiks ootame kinnitust õppima asumise kohta,” rääkis Tallinna ülikooli vastuvõtuspetsialist Maarja Liht.

•• Tallinna ülikoolis olid kandideerijate seas populaarseimad erialad riigiteadused, kehakultuur, inglise keel ja kultuur, alushariduse pedagoog, film ja video, klassiõpetaja, Lähis-Ida ja Aasia kultuurilugu, psühholoogia, sotsioloogia ja informaatika.

•• Tallinna tehnikaülikooli esitati tänavu 10 165 sisseastumisavaldust. Seal on tänavu populaarseimad majandus- ja infotehnoloogia teaduskonna erialad ning ka logistika, toidutehnoloogia ja kinnisvara haldamine. Eelmisel aastal olid hinnatuimad majandus- ja sotsiaalteaduskonna erialad, äriinfotehnoloogia, informaatika, tööstus- ja tsiviilehitus ning logistika.

•• Maaülikooli laekus 4433 sisseastumisavaldust. Noorte seas on menukad maastikukaitse ja -hoolduse ning loodusvarade kasutamise ja kaitse eriala. Samad erialad on olnud maaülikoolis ka varasematel aastatel eelistatuimad.