Ehitustööde ja sessiaja kokkulangemine on tingitud peamiselt sellest, et CO² saaste­kvootide müügist rahastatud tööd peavad olema lõpetatud juba novembri lõpuks.

Projekteerimist ja töid saadi aga alustada alles mullu novembrist, kui teisel riigihankekatsel leiti sobiv ehitaja, kelleks on AS Merko Ehitus. Raamatukogu direktori kohusetäitja Malle Ermeli sõnul ebaõnnestus 2011. aastal esimene riigihange, sest ükski pakkumine ei mahtunud eelarvesse.

„Mürarikas on küll, aga midagi pole teha,” ütles Ermel praeguse olukorra kohta, „Aga järgmisel aastal juba on siis raamatukogus parem õhk, pole seda tüütut ventilatsioonimüra. Katus saab sooja- ja veepidavaks ning suurte vihmasadude ajal pole veeämbreid lekkekohtade all.”

Hullemad tööd öösel

Raamatukogu on proovinud asja tudengite jaoks meeldivamaks teha ning mõned valjemad ja ka haisvamad tööd on tehtud öösel. Ermel tõi näiteks keevitamise, kust võib levida halba lõhna. Samuti on teise korruse saali, kuhu katuse lõhkumine nii väga ei kosta, toodud tavapärasest rohkem laudu.

Samas ruumis on proovinud õppida ka õigusteaduskonna magistrant Anneli Kruks, kes eksamiajal pea iga päev raamatukogus käib. „Ebamugav on olla 60 inimesega samas ruumis, kes räägivad juttu,” ütles Kruks, kes eelistab hoolimata katusetöödest kolmanda korruse lugemissaale. „Aga samas, töömehed kuulavad seal muusikat või puurivad,” kurtis ta.

Ka ajakirjanduseriala bakalaureusetööd kirjutav Anneli Kann pole kitsaste oludega rahul. Oma töö jaoks on tal vaja sirvida vanu ajalehti, mida koju kaasa võtta ei saa. „Remondiga kolis meediasaal ühte nendest väikestest boksidest,” ütles Kann ja lisas, et eriti halvaks tegi olukorra see, et remondi ajal ei tööta majas kliimaseade. „Seal boksis oli lämbe ja tolmune, sessi ajal igal pool istusid inimesed ja ebameeldiv oli.” Teisalt, nentis ta, motiveerisid tingimused tööd kiiresti valmis tegema ja nüüd proovib ta ülejäänud kirjutamisega kodus hakkama saada. „Väldin raamatukogu nagu tuld!” ütles Kann.

Tudengite sõnul on raamatukogu parim õppimiskeskkond, sest seal pääseb ligi nii raamatutele kui ka internetile. Ent tänavu hoiavad paljud sealt eemale. Malle Ermeli sõnul pole külastatavus siiski vähenenud ja noored on saanud hakkama ka rasketes tingimustes.SuvepuhkusUksed on 25. juunist kinni

Praegune on raamatukogu esimene nii ulatuslik tehnosüsteemide remont.

Välja vahetatakse kütte- ja ventilatsioonisüsteem, aknad ja välisuksed ning soojustatakse katus. „Meie ventilatsioonisüsteem projekteeriti 1970-ndatel ja sellest ajast on seda töökorras hoitud,” ütles Malle Ermel, „On ime, et see veel töötas! Hoone karjus remondi järele.”

Remont läheb maksma umbes neli miljonit eurot. Töid alustati märtsi lõpus, esimene samm oli vanade süsteemide väljalõhkumine, mis praegugi veel kestab.

Suuremad tööd tehakse suvel, see sulgeb raamatukogu 25. juunist 26. augustini.

30. novembril peab raamatukogu taas valmis olema õppureid vastu võtma.