Tartu ülikooli vastuvõtu pea-spetsialisti Kaja Karo sõnul jääb alles ka mullu juurutatud lävendipõhine vastuvõtt, akadeemilise võimekuse testi sooritamise võimalus on vaid alternatiiv.

“Mõtlesime neile, kes on akadeemiliselt võimekad ja intelligentsed, kuid kellel ei ole riigieksami tulemused nii head, et lävendit ületada,” selgitas Karo.

Tudengikandidaat, kes saavutab testis vähemalt 80 punkti 100-st, saab endale meelepärase eriala valida. Tal ei ole tarvis teha ei ülikooli sisseastumiseksameid ega näidata riigieksamitulemusi.

Karo kinnitusel ei ole ülikoolil hirmu, et sarnaselt lävendiga ületaksid ettenähtud punktisumma sajad või tuhanded noored.

“80 on kõrge piir,” märkis Karo ja lisas, et tavaline tulemus on 40–50 punkti. Samas rõhutas ta, et testi tulemused ei ole võrdsustatavad riigieksami punktidega. Nii võib tema sõnul 80 punkti piiri ületada 10–20 noort aastas, mitte rohkem.

Tänavu muutis ülikool ka vastuvõtuprotseduuri: tudengikandidaat annab oma dokumendid ülikooli alles pärast sisseastumiskatsete tegemist ehk siis, kui ta on ülikooli sisse saanud.