Luksuskangast klosetipotini

Pärnu maantee varju jääva uulitsa ilme hakkas muutuma kaks aastat tagasi, siis, kui uksed avas kvaliteetse sisustustekstiiliga tegelev Digesto. “Kui pakutavate kangaste valik üle viie tuhande küündis, läks lugemine sassi,” võtab salongi peadisainer Agne Saar kokku firma olemuse, siinsed kangad on pärit Saksamaalt, Prantsusmaalt ja Itaaliast. Saare sõnul vajas sisekujundajate lemmiksalong paremaid ruume ja tingimusi ning nõnda langeski valik Tatari tänavale.

Digestoga umbes samal ajal pani paar maja eemal äri püsti eksklusiivset sanitaartehnikat müüv SPA Sanitaartehnika. Eksklusiivne pole sealne valik mitte ainult disaini, vaid ka hindade poolest. Samas annab üha laienev, nõudliku maitse vajadusi rahuldav tootevalik tunnistust sellest, et nii kanga- kui ka sanitaartehnika nišfirmadel läheb hästi.

Ainuke ehtestuudio

Eksklusiivsele maitsele vastav nõudlus on andnud hoogu teistelegi kitsa suunitlusega äridele – sedapuhku taas Tatari tänaval. Eelmise aasta lõpus avas uksed Eesti esimene ehtestuudio Trilliants, kus diplomeeritud gemmoloog Karin Eensaar ehteid hindab ja ka tellimustöid teeb. Stuudio asutaja ja omanikuna Inglismaal väljaõppe saanud naisterahvas ei salga, et stuudio on mõeldud eelkõige nõudliku maitsega klientidele, kes teistes poodides pakutava seast piisavalt ihaldusväärset kaunistust ei leia. “Uudistajaid siia ei satu, pigem tullakse juba väga konkreetsete soovidega,” iseloomustab Karin Eensaar oma kliente.

Ligikaudu 7000 kroonist algavaid tellimustöid võtab salong kuu jooksul vastu kolm kuni viis. Senised tegevuskuud on näidanud, et disainehete äri edenemiseks on vaja nii aega kui ka reklaami, kuid tõusutrendi näitavatele tellimustele vaatamata peab Karin Eensaar tõeliseks eduks alles esinduslikku ehtekollektsiooni ja head väljapanekut. “Vitriin on kesine, eile osteti türkiisidest suvekollektsioon praktiliselt ära,” vabandab ehtekunstnik, kui Päevalehe fotograafi pilk maitsekalt sisustatud salongist sobivat pildimaterjali haarab.

Tatari tänava noorimaks võsuks võib pidada üksnes kõrgete kontsadega kingadele spetsialiseerunud firma Carmen Heels poodi, mis avati poolteist kuud tagasi. Esmapilgul üsna kõndimiskõlbmatud jalavarjud on tegelikult üllatavalt mugavad, päevas müüakse tikk-kontsa paare tükki kaks kuni kolm. Särasilmne poeomanik Margareth Birk teab rääkida, et varsti avatakse tema poe kõrval ka meestejalanõudega tegelev kingabutiik. “Imestada pole midagi, sest asukoht on spetsiifilise suunitlusega kaupade müügiks viimase peal,” selgitab Tatari piirkonna edu juba enne maja ehitamist sinna pinna broneerinud Margareth. Kingaäridest üle tee valmivad varsti järjekordsed äripinnad, kuid tulevaste poodide kaubavaliku kohta täpsemat infot ei ole. Tatari ja Sakala tänava nurgal avatakse näljastele eksklusiivšoppajatele ka kalarestoran.

Elanike kommentaarid

•• Tatari tänava elanikud end äripindade rohkusest häirida ei lase. “Olulist müra kaubanduspindadega ei kaasne, pigem võib päevasel ajal parkimiskohtadega probleeme esineda,” räägib kolm aastat tasulise parkimisalaga tänavas elanud Kristel.

•• Osaliselt südalinna piirile jääv Tatari tänav kui perspektiivikas piirkond on silma jäänud ka mitmele kontoritarbeid müüvale ettevõttele ning Enteri arvutisalongile. “Kui midagi vaja on, saab kiiresti läbi hüpata, ei ole vaja kaugele seigelda,” on Tatari tänava asukas Imre oma kodu asukoha üle rõõmus.

•• Pinnuna silmas toovad Tatari tänava elanikud välja aga pideva arendustegevusega kaasneva ehitusmüra.

•• Arusaadavatel põhjustel ei meeldi kellelegi hommikul kell kaheksa puurikärina saatel ärgata või hilisõhtul vaiade maasse tampimisega samas rütmis hambaharja liigutada.

•• “Eks tuleb ehitajatest ka aru saada: inimesed teevad ju oma tööd,” püüab vastasmaja elanik Margot leplikult suhtuda vastse Liivalaia ärihoone parkla teise korruse ehitamisse.