Rocca al Mare keskuse parklas on kokku 74 keskkonnasäästlikku parkimiskohta. Keskuse haldusjuhi Peeter Põllu sõnul on need kohad mõeldud väikeautodele, mis saastavad vähem loodust. Ent kuna säästlikel autodel pole ühtset ja selgelt mõistetavat tähist, siis keskus kohtadel parkivaid autosid ei kontrolli.

Pelgalt propaganda

„Meie eesmärk on inimeste teadlikkusele rõhumine,” ütles ta. „Mu kolleegid Soomest ütlesid, et neil (rohelistel kohtadel – toim) oli ka paar aastat suvaline parkimine ja alles siis saadi aru, milleks kohad on, kui teised autojuhid astusid juhtidele ligi ja tegid neile märkuse vales kohas parkimise kohta.”

2009. aastal avatud rohelise tähisega kohad on mõeldud keskkonnasäästlikele autodele, mille heitgaasides on CO2-sisaldus alla 150 grammi kilomeetri kohta. Lihtsamalt öeldes peaksid platsidele parkima autod, mille bensiinikulu on alla 6,3 liitri ja diiselmootoriga autode puhul alla 5,6 liitri saja kilomeetri kohta.

„Väikeautojuhid võiksid teha märkuse juhtidele, kes vales kohas pargivad,” pakkus Peeter Põllu lahenduse, kuidas saaks keskkonda vähe saastavad autod oma kohtadele ja tavalised sõidukid omakorda sinna, kuhu nad kuuluvad – ehk tavalistele parkimiskohtadele.