Möödunud lumerohkel talvel varises Eestis kokku mitu kaarhalli, mis ajendas tehnilise järelvalve ametit (TJA) kaarhalle uurima. Uuurimuse tulemused näitasid, et teatud lumekoormuse ületamise korral võivad kaarhallid olla varisemisohtlikud. Üks põhjus on selles, et kaarhallid on valdavalt ehitatud kunagiste ehitusnormidega määratud lumekoormuse järgi, mis võib olla kuni 2,5 korda väiksem kui praegu lubatud.

Seega võib vanu kaarhalle ohustada lumekogus, mida nende projekteerimise ajal ei arvestatud, kuid mis reaalsuses võib kaarhalli peale koguneda. Lisaks võivad valdava osa kaarhallide kandevõimet vähendada veel mitmed tegurid nagu  amortiseerumine, halb ehituskvaliteet, võimalikud vead projekteerimisel või ehitamisel, ja ümberehitamise käigus tekkinud kahjustused.

Kaarhalli katusele ei tohi koguneda rohkem kui poole meetri paksust lumekiht

Seega soovitab TJA lume ülekoormusest tuleneva ohu ja varingute vältimiseks kaarhallide omanikel aegsasti alustada ettevalmistustega. Juba praegu tuleks kontrollida, et ligipääs kaarhallide katustele oleks lume koristustöödeks tagatud. Kaarhallide omanikud peavad ohutuse tagamiseks pidevalt jälgima lumekihi paksust kaarhallil ning kogunenud lume ja jää õigeaegselt ära koristama.

Uurimuse käigus tehtud arvutused näitavad, et kaarhallile äsja sadanud värske lume kiht ei tohi ületada 1,0 m, seisnud lume kiht 0,5 m ning märgunud lume kiht 0,25 m. Erilist tähelepanu tuleb pöörata kaarhalli nendele kohtadele, kus on katuseastmed või kaarhall piirneb kõrgema ehitisega. Sellistesse kohtadesse kuhjub tuulega lund hangedena koguses, mille koormus võib ületada kuni 3 korda tasasele katusele koguneva lume koormust.

Lisaks tuleks vaadata, kas lumi ei ole tekitanud konstruktsioonidele silmaga nähtavaid kahjustusi. Juhul, kui lumekoormuse tagajärjel on kaarhallil märgata kujumuutusi, tuleb selle kasutamine koheselt lõpetada.

Selgus, et Eestis on umbes 500 kaarhalli, millest 15 protsenti ehk ligi 75 halli on kasutusel üldkasutatavate hoonetena, näiteks kaupluste, kontorite ja spordihallidena.