Kaevetööd on Tõnismäel tänaseks lõppenud, kinnitasid Üllar Lanno kohtuekspertiisi ja kriminalistika keskusest ning muinsuskaitse ameti arheoloogia peainspektor Ants Kraut.

Kaevetööde käigus leiti Tõnismäelt 12 kistu, milles kõigis olid hästi säilinud luustikud, mis on praeguseks hetkeks Tõnismäelt kõik ära viidud.

Kraut kinnitas, et kuigi erinevate dokumentide järgi oli Tõnismäele maetud kuni 14 inimest, ei ole sinna kindlasti maetud rohkem kui 12 inimest.  „Rohkem matuseid ei ole seal ei enne ega pärast tehtud ning kaevetöödele võib joone alla tõmmata,” lausus Kraut.

Kraut selgitas, et inimeste matmisega Tõnismäele on 1945. aastal kõvasti vaeva nähtud, sest sealne kiltkivist pinnas on matmiseks ebasobilik.

Kohtuekspertiisi ja kriminalistika keskuses algavad nüüd säilmete tuvastamiseks vajalikud tööd. Säilmete ümbermatmine peaks toimuma esialgse kava kohaselt juuni lõpus kirikliku tseremooniaga.

Hiigeltelk viiakse kaitseministeeriumi pressiesindaja Madis Mikko sõnul Tõnismäelt ära kahe kolme päeva pärast ning seejärel algavad seal haljastustööd, mis kestavad kaks kolm nädalat. Mikko sõnul on Tõnismäele plaanis rajada lilleplats.