17.11.2011, 01:41
Tervislik menüü sisaldab vähivastaseid toite
Ülekaalulisuse või rasvumise korral aitab kaalu langetamine vähi riski alandada.
FOTO:
Texase ülikooli teadlased rõhutavad, et ülekaalulisuse või rasvumise korral aitab kaalu langetamine vähi riski alandada. Samal ajal tuleb mõista, et kõik dieedid pole haigusriski vähendamise seisukohalt tõhusad. Vähivastane menüü hõlmab toitumisharjumuste pikaajalisi muutusi, kuid jäävad seejuures oma olemuselt mitmekesiseks. Tervisliku toitumise heaks näiteks on Vahemere maade menüü, mis vastab paljudele vähi- ja südamehaiguste ennetuse dieetravi nõuetele. Oluliseks tuleb pidada rikkaliku puu- ja juurviljadel ning taimedel põhineva toidu tarbimist, toidu maitsestamist soola asemel ürtide ja vürtsidega, punase liha ja alkoholi tarbimise piiramist, või ja margariini asendamist tervislike rasvade, sh oliiviõliga, aga ka kala ja linnuliha menüüsse lisamist vähemalt kahel korral nädalas.