Riigikogu majanduskomisjoni esimees Tiit Made andis eile pärast Arengupartei laupäevast juhatuse otsust teda saabuvatel Riigikogu valimistel mitte valimisnimekirja võtta erakonnast väljaastumise avalduse. Made sõnul tuleb tal oma vigadest õppida. “Minu suur viga oli see, et ma omal ajal Ettevõtjate Erakonna Keskerakonnaga ühendasin. Keskerakondlik mõttelaad tuli selle järel kaasa ka Arenguparteisse ja seda murda on samahästi kui võimatu,” ütles Made

Made ütles, et pole pettunud, sest tegu on totaalse paratamatusega. “Mul on siiralt hea meel, et neil oli juhatuses võimalus ikalduse temaatika ja kevadkülviks ettevalmistamise küsimuste kõrval arutada Made personaalküsimust. Need on aga teatavasti juba kompartei ajast kõige olulisemad punktid erakonna päevakorras, mis tekitavad elavat huvi ka nendes, kes muidu sisulistest küsimustest tuhkagi aru ei saa. Suur osa neist on väga madala valulävega ja peale selle veel kirjaoskamatud,” ütles Made, lubades poliitikas kindlasti jätkata.

Made süüdistab

Made põhjendas oma lahkumist sellega, et Arengupartei programmilised seisukohad ei soosi vaba ettevõtlust ja erainitsiatiivi. Made süüdistas partei juhtkonda tegevusetuses, mis on õigupoolest peatanud erakonna poliitilise tegevuse ja katkestanud suhtlemise tulevaste valijatega. Samuti on rahvastikuministri ametikohast iga hinna eest kinnipidamine toonud Arenguparteile ilmset poliitilist kahju.

Arengupartei peasekretäri Toivo Keva sõnul oli erakonnas kujunenud Made vastane hoiak, mille viimane on ise põhjustanud. “Made on pisut konfliktne inimene. Kui need konfliktid väljenduvad ühe või teise persooni suhtes, siis on selge, et need inimesed saavad pahaseks ja teevad kõik Made vastu,” nentis Keva.

Eksitus algusest peale

Arengupartei esimees Andra Veidemann ei soovinud Made lahkumisavaldust pikalt kommenteerida. “Mul ei ole õigust midagi välja öelda enne, kui juhatus on Made lahkumisavaldust arutanud,” ütles ta.

Arengupartei juhatus arutab Made lahkumisavaldust 14. septembril. “Ilmselt leitakse, et Made kuulumine Arenguparteisse oli algusest peale eksitus. Ta on esinenud põhiliselt sellega, milline erakond ei pea olema. Me ei ole tema käest kunagi kuulnud midagi selle kohta, milline erakond peab olema,” nentis Veidemann.

Arengupartei juhatuse liikme Hardo Aasmäe sõnul oli Made lahkumisavalduse andmist eeldada. Aasmäe sõnul oleks Made tõenäoliselt erakonnast välja visatud, kui ta poleks ise lahkumisavaldust esitanud.

Aasmäel oli kahju, et Made ei viibinud laupäeval erakonna juhatuse koosolekul, kus ta oleks saanud oma tegusid põhjendada. “Poliitika on julgete ja külmavereliste inimeste valdkond ning kõrvalehoidmine jätab halva mulje,” möönis Aasmäe.