Eile suri 51 aasta vanusena ekspankur Andres Bergmannn, kes pärast ERA Panga pankroti eest kantud vanglakaristust veetis viimased aastad Kesk-Aafrikas Sierra Leones tee-ehitusprojekte vedades.

Projekte edu ei saatnud, kuid ta jätkas visalt töötamist, meenutas samuti Mustal Mandril äriga tegelenud Andres Bergmanni sõber ja koos temaga eri projektides osalenud ärimees Tõnis Lepp. „Minu viimane kohtumine Andresega oli jaanuaris ja ei saa öelda, et tema projekte seal oleks siis edu saatntud. Aafrika on selline, et kui sinna pikemaks jääda, siis ta sööb sind ära. Paljud katsetavad, aga see ei ole valgete inimeste koht,“ ütles Lepp.

Kas Aafrika hukutas siis ka Bergmanni tervise või oli tema lahkumine ootamatu? „Ei olnud ootamatu, sest Aafrika sööb füüsilist ja vaimset tervist. Iga päev saad mingi kahjuliku putuka käest hammustada, mõne viiruse, kasvõi tüüfust,“ sõnas Tõnis Lepp.

Lepa hinnangul on valgetel raske Aafrikas toime tulla, kuna Mustal Mandril tegutsetakse teistmoodi. Andres Bergmanni visadust seal tegutseda hindab Lepp kõrgelt. „Andres on meeletu tahtejõuga, meeletute ideedega inimene, kes jäi ikka proovima. Müts maha selle ees, et inimene võitleb nii kaua. Andres ei andnud viimase hetkeni alla. Alles eelmise aasta lõpu poole oli tal jälle plaan, et lähme ja teeme uue asja. Ma teadsin, et sellest ei tule head nahka, aga temal oli ikka kirg teha ja mitte alla anda,“ iseloomustas Lepp.

Sierra Leone on Tõnis Lepa sõnul paik, kus igal ettevõtlikul inimesel tuleb miljon äriideed. „Seal ei ole hotelle, ei ole teid. On aga imelised liivarannad ja suurepärased punase puidu varud. Tuleb kohe mõte – teeme hotelle, rajame teid, veame puitu välja. Tuhat mõtet, aga teostada on raske,“ ütles ta.

Kas Bergmanni surmaga katkevad Mitco äriplaanid Aafrikas? „Nad peaksid saatma sinna uue inimese, aga mina ei tea, kas Eestis on teist sellist meest, kes seal toime tuleks,“ sõnas Tõnis Lepp.