“TOP vajab ilmselgelt tohutuid investeeringuid, mille suurusjärk jääb 300-400 miljoni krooni kanti,” ütles Arco Investeeringute juht Kaido Saveljev. Firma pakkus kompleksi eest 210,123 miljonit krooni, valitsus määras alghinnaks 210 miljonit.

Saveljev märkis, et investeeringuteks on partner kaasamisel, soovimata täpsustada, kellega tegemist. “Võtame investeeringute tasuvust 15-aasta pikkusena.”

Arco Investeeringud tagas pakkumise Hansapanga garantiiga, mis on 10 protsenti alghinnast.

Pakkumise nõuded täidetud. “Ootame võitjaks kuulutamise ära ja siis räägime visioonist täpsemalt,” ütles Saveljev. “Tegemist on Eesti ühe pärliga ja kindlasti ei ole tegemist kohaga, kuhu tekiksid vabrikud või tehased.”

Kultuuriministeeriumi kantsleri Margus Allikmaa sõnul võib pärast kiirvaatlust öelda, et pakkumine vastas kõigile nõuetele. “Kuid komisjon kontrollib kümne päeva jooksul, kas äkki pakkumisse mingit kari või miini peidetud pole. Alles siis kinnitame,” lisas ta.

Võlgade tasumise kohustus. Pärast pakkumise kinnitamist on kolm päeva aega esitada proteste ja seejärel tuleb kahe kuu jooksul sõlmida ostu-müügileping. “Summa oli piisav ja see tasutakse ostu-müügilepingu päeval,” lausus Allikmaa. “Muid kohustusi või nõudmisi ei kaasnenud.”

Arco peab lisaks investeeringutele tasuma ka TOP-i jooksvad võlad, üle 32 miljoni kroonine kohustus on Hansapanga ees ning ligi 13 miljonit maade erastamise toimingute eest.

Varem on TOP-i erastamine mitu korda eri põhjustel luhtunud. Oktoobris kuulutas kultuuriministeerium välja TOP-i kõigi aktsiate enampakkumise kolmandat korda, valitsus oli varem otsustanud alghinda langetada 40 miljoni krooni võrra.

Allikmaa lausus, et seekordse erastamise ebaõnnestumise korral oleks müük katkestatud ning saneerima asutud. “Hinda enam langetanud tõenäoliselt ei oleks,” lausus ta.

TOP-i väärtust on kergitanud soodne asukoht Tallinna lahe ääres Pirita jõe suudme lähedal. Kinnistul paiknevad hotell, ujula, büroohooned, sadam ning paljud spordiks ja vaba aja veetmiseks mõeldud rajatised.