Presidendi murelik sõnavõtt oli ajendatud kogu Eestit eile šokeerinud videost, milles teismeeas noorukid käivad Tõstamaa keskkooli klassiruumis matemaatikaõpetajat togimas, kriidiga määrimas ja püüavad teda igati provotseerida. Õpetajal ei õnnestu kuidagi korda majja lüüa. See on tüüpiline koolikiusamine, kuid seekord on ohvriks keskealine meesõpetaja. Peale kõige muu on toimunut filmitud ja see kogu maailmale nähtavaks tehtud.

Eile õhtul Tõstamaal ei andnud miski märku, miks sellised asjad seal juhtuvad. Eesti ilusaima kooli tiitli võitnud mõisahoone seisis keset lumist tühjust. Kõik kiusajatest noored elavad kooli kõrval olevas õpilaskodus, mille akendest paistis vaid kollakat sooja valgust.
„Teadsin, et väiksemaid asju on, aga see (videos näidatu – toim) tuli mulle ootamatult,” tunnistas kooli direktor Toomas Mitt. „Tegemist on kasvatusraskustega õpilaste klassiga. See video kajastab hetke, kus tunnis on juba kord käest ära läinud. Kuidas kõik eelnes ja arenes, on vaja veel uurida,” sõnas Mitt.

Üldiselt õpivad kõnealused noored oma klassijuhataja käe all. „Aga matemaatika eeldab täpsemat erialast õpetamist. See õpetaja annab tunde ka gümnaasiumiastmes ja seal tuleb ta hästi toime,” nentis koolijuht ja lisas, et koolipersonalil head ning kindlat rohtu ülekäte läinud poiste ohjeldamiseks ei ole. „Saabki ainult rääkida, rääkida, rääkida. Muud karistused kasutatavad ei ole.”

Tõstamaa noorsootöötaja Moonika Adler selgitas, et tervest Pärnu maakonnast tulevad Tõstamaa kooli õpilaskodusse kokku käitumisraskustega noored, kes vajavad elukohta. Õpilaskodus elades järgivad nad oma režiimi ja n-ö välismaailmaga on neil vähem pistmist. Noortekeskusse, kus Adler töötab, satuvad nad harva. „Nad on pigem internetinoored,” iseloomustas ta.

Käitumisraskustega lapsi on keeruline aidata, sest nad tulevad rasketest perekondadest ja neil ei pruugi sageli olla eeskujugi, nentis Adler. Koolitunnis toimuvast polnud temagi teadlik. „See video oli täielik šokk,” lisas Adler. „Noortekeskuses ma sellist kiusamist ega vägivalda näinud pole, meil on olnud kõik hästi.”