Kolimine toob patsientidele kaasa mitu olulist muutust. Erakorralist abi on antud alates 31. detsembrist 1979, kuid traumapunkti pääs oli vana estakaadi juures. Nüüdsest tuleb suunduda teisele poole maja, lastehaigla sissepääsu vastu.

Kiirabiga haiglasse toodud patsientide ja ise haiglasse tulnute sissepääs on erinev, mida on vaja kiiremaks teenindamiseks. „Ruumid on uued ja logistika kõvasti paranenud,” hindas reanimobiiliosakonna juhataja doktor Arkadi Popov.

Esimene abi vajav patsient saabus uude korpusesse eile hommikupoolikul. „27-aastane ukrainlasest meremees oli endale tekitanud lõikehaava ja kahjuks olime sunnitud tema sõrme amputeerima,” rääkis doktor Popov.

Ligi paarsada abivajajat

Elustamissaalis on varasema kahe koha asemel nüüd kolm kohta, samuti on uuendatud aparatuuri. „Üht kohta eraldab teistest veel spetsiaalselt pliist valmistatud vahesein, et röntgenit vajavad patsiendid oleksid teistest eraldatud,” selgitas Popov.

Päevas vajab elustamist keskmiselt kolm-neli inimest, ööpäevas vajab abi 180–200 inimest. Doktor Popov kinnitas, et vastupidi levinud arvamusele ei ole praegusel külmal ja libedal ajal traumapunktis tavalisest rohkem abivajajaid. „Kõige kiirem aeg on hoopis suvel. Traumasid esineb palju esimese külma tulekul, aga inimesed kohanevad kiiresti,” lisas ta.

Teine suurem kolimisega kaasnenud muudatus puudutab parkimiskorda. Erakorralise meditsiini keskuse ees on nüüdsest 21-kohaline viie invaparkimiskohaga autoparkla, kus parkimiskella kasutades on tasuta võimalik parkida kuni kolm tundi. „Registratuuris küsitakse inimeselt, kas saabuti autoga, ning auto number. Kui patsiendil läheb kauem kui kolm tundi, siis on parkimiskontrollidel konkreetse auto number teada ning inimene ei pea trahvi pelgama,” selgitas haigla kommunikatsioonijuht Inga Lill.

Hiljemalt mõne nädala pärast peaksid saabuma ka uued monitorid, mille kaudu saab jälgida patsientide liikumist kogu haiglas.

Eile hommikul suunas PERH erakorralist meditsiiniabi vajavad haiged teistesse haiglatesse ja olid pikemad järjekorrad.