Laste turvakeskuse kinniste uste taga võtavad neid vastu ligi poolsada eesti ja vene last, kes on ühel või teisel moel jäänud kimpu narkootikumide või alkoholiga. Soov sõltuvusest vabaneda on nad toonud augustikuust juulikuuni turvakodusse.

Täna on 18-l neist võimalik end nii füüsiliselt kui ka vaimselt välja elada. MTÜ-lt Eesti Pakendiringlus saadud suured sinised plekktünnid, valged kanistrid, djembe’d ja suur hulk murdmist ootavaid trummipulki on laste jaoks valmis. Löökpilliks kõlbab peaaegu kõik alates tühjast plastpudelist kuni tugevama pappkastini. Päikesepoisid ei jõua veel instrumendi valimise kohta käivat lauset lõpetadagi, kui esimese rea poisid tormavad kõige võimsamate tünnide juurde pillide tagareas.

„Tahame, et kõik oleksid lõdvestunud ja naerataksid, see on kõige tähtsam,” juhatab töötoa sisse 20. eluaastates Luciano, kes on üks Afroreggae „veterane” ja hakkas trummi lööma juba üheksa-aastaselt. Harjutamiseks on aega mõni tund, seejärel tuleb olla valmis kohalikule publikule esinema.

Brasiilia-Aafrika rütmid haaravad kogu keha ja õige pea hakkab ka Eesti laste sammudest aimuma sambarütmi algeid. „Uuuuoi! Uuuuuoi!” hüütakse Luciano, Rafaeli ja Betho juhtimisel. Poole tunni pärast tunnevad kõik ennast juba vabalt ja naeratus ei kao laste nägudelt järgnevate tundide jooksul enam kordagi.

Ajas vere keema

„Kohutavalt äge! Olen varem ka trummi mängimisega tegelenud,” kiidab esireas mängimist nautinud 15-aastane Anna, kellele on ka muidu südamelähedased reggaeton’i, d’n’b ja hiphopi  rütmid. Samaealine Betti tunneb huvi, kas saaks keskuse muusikatoas tihedamini trumme tagumas käia.

„Läksin nii ekstaasi, veri läks täiega keema,” ütleb pärast võhmale võtnud esinemist ja kaaslaste-kasvatajate marulist aplausi 16-aastane Risto. „Tahan kindlasti sellega edasi tegeleda.”

Kultuuripealinna suurprojekt

•• Maailmas on AfroReggae sotsiaalprojekti kaasatud tuhandeid noori. Ühtlasi on tegemist ka kultuuripealinna Tallinn 2011 ühe suurprojektiga.

•• Tänavu viibib Brasiilia kultuuriministeeriumi toel Eestis AfroReggae löökpilliõpetaja Weldson Archanjo Rio de Janeirost. Ta seab noortele kavad, õpetab neid löökpille meisterdama ja valmistab noori koos sotsiaaltöötajatega ette avalikeks esinemisteks.

•• Tallinnas käivitatakse AfroReggaest inspireerituna trummiorkestrid nimega Trumm-It, kuhu kaasatakse riskinoori ja vähemate võimalustega noori Tallinna linnaosadest, tulevikus ka kogu Eestist.

•• Tallinna laste turvakeskuse praegu 48-kohalisest keskusest Nõmme teel sai möödunud aastal abi 93 last, neist 47 tüdrukut ja 46 poissi. Alkoholisõltuvuse küüsis oli 67 last, narkootikumidest üritas vabaneda 26. Enamik lapsi on 15–17-aastased, aga keskuses on korduvalt ravil olnud isegi kümneaastaseid. Lilleküla keskuses pakuti abi 115 lapsele.

•• „Mõlema keskuse puhul on erakordne ja üllatuslik see, et esmakordselt oli eesti lapsi rohkem kui vene lapsi. Võrdluseks: on olnud näiteks aastaid, kus vene laste osakaal ulatub 90%-ni,” märkis juhataja Erki Korp. Samuti on abivajajate hulk aastatega suurenenud. Sõl­tuvusse langeb tagasi umbes kümnendik lapsi.

•• „Kriitiline periood on esimesed kolm-neli kuud. Siis vabanevad lapsed füüsilisest sõltuvusest, misjärel saab nendega juba tõsiselt tööd teha,” rääkis Korp. Osa lapsi saadetakse keskusse otse lastehaiglast, suur osa aga linnaosade alaealiste komisjonide kaudu. Aastate jooksul on keskuses viibinud ligikaudu 450 last, kellest omal initsiatiivil pöördus sinna umbes 20.