Kaitseministeerium loodab Tšehhist Sans Souci klaasitehasest mai jooksul saada sertifikaadi, mis tõendaks Vabadussõja võidusamba materjalina kasutatava klaasi vastupidavust ekstreemsetele juhtumustele.

Kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik Meeli Hunt ütles, et proovitakse, kas monumendi valmistamiseks kasutatav klaas peab vastu korduvatele löökidele, ekstreemsetele temperatuurikõikumistele, laskudele, UV-kiirgusele ja tuulele.

Veel paar-kolm nädalat vältavate katsetuste põhjal annab tehas välja sertifikaadi, tõendades, et ehitusel kasutatava klaasi kõik turvanõuded on täidetud. Materjali uuritakse spetsiaalses tehnolaboris, asjaosaliste arv on tehase nõudel salastatud.

Ministeeriumi esindajad ja samba autorid käisid tehases katsetustega tutvumas aprilli alguses, kuid kaitseministeeriumi infrastruktuuri osakonna juhataja Veiko Pärlini sõnul nähtust fotosid ei tehtud.

Infot ei avalda

Protsessist aimu andmiseks tõi kaitseministeerium näite, et laboris on seade, mis hoiab üht klaasipoolt tsükliliselt temperatuuril +30 kraadi ja teist poolt temperatuuril -30 kraadi ning registreerib kõik muutused materjalis, sh sisepinged.

“See tuleb kuuesentimeetrine klaas, millest kolm sentimeetrit on turvaklaas,” ütles samba üks autoreid Rainer Sternfeld. “Kuulikindlate aknaklaasidega autodel on kahesentimeetrised turvaklaasid. Oleme arvestanud varu.”

Pärast kuuepäevast järelemõtlemist teatas Sans Souci tehase avalike suhete juht Ondrej Faltin, et tehas on otsustanud projekti kohta praeguses staadiumis infot mitte väljastada. “Oleme kursis, et monumendi rajamise otsus on toonud Eestis kaasa elava avaliku diskussiooni,” märkis ta.

Tehase esindaja selgitas, et võidusamba valmistamise leping on konfidentsiaalne ja selle üksikasju pole võimalik avaldada, küll aga teeb Eesti valitsus mõne päeva jooksul ametliku pressiteate, milles vastatakse kõigile olulistele küsimustele.

Klaasitehase esindaja sõnul tehakse kõik selleks, et monument kui kunstiteos valmiks tähtajaks, rahuldaks kõiki pooli ja Eesti elanikud võiksid selle üle uhkust tunda.

Kaitseministeeriumi esindaja sõnul on kogu leping Vabadussõja võidusamba tegijaga usalduslik, et hoida Tšehhi ettevõtte ärisaladust.

Harju tänava sissesõit suletakse

•• Vabadussõja võidusamba rajamiseks vajalikud arheoloogilised väljakaevamised sulgevad lõplikult vanalinna sissesõidu Harju tänavalt ja osa väljaku autoparklast. Transpordiameti liiklusteenistuse direktori Mati Songisepa sõnul oli kavas tänav kinni panna teisipäeval, aga ehitaja ei jõudnud parklat opereeriva firmaga 21 parkimiskoha hõivamise asjus kokkuleppele ja nii korjati sulgemisteated uuesti tänavalt. Parklat haldava AS-i Ühisteenused tegevdirektori asetäitja Kristi Vahtra sõnul küsitakse väljakaevamiste peatöövõtjalt hüvitiseks 7182 krooni ööpäevas. Sammast rajav kaitseministeerium on linnale esitanud taotluse maksust vabanemiseks.

•• Harjumäe nõlval on osaühingu AGU EMS arheoloogid lõiguti välja kaevanud Vabaduse väljaku poole jääva bastionimüüri esiseina. “Avame fassaadpinna ülemiste serva, et näha, kui hästi see on säilinud,” ütles arheoloog Villu Kadakas. Praegu on uurijad leidnud pinnasest küll naelu ja potikilde, kuid ei midagi märkimisväärset.”