Seeder selgitas, et välisriikide seadustele ja praktikale toetudes oleks mõistlik tsirkusesse jätta inimestele lähedased loomad, näiteks kassid koerad ja hobused, ent keelata metsikud ja eksootilised loomad nagu karud ja elevandid.

Selgus saabub lähikuudel

Oluline on meeles pidada, et ka praegu võib tsirkuses kasutada üksnes tehistingimustes sündinud loomi, mis tähendab, et metsikust loodusest kinni püütud loomi tsirkusesse viia ei tohi. „Järgmine samm ongi üle vaadata, kas ja missugust lisaregulatsiooni tsirkuse loomade jaoks vaja on, arvatavasti selgub see lähikuudel,” võttis Seeder ümarlaual räägitu kokku.

Tsirkusetuuri korraldaja Lauri Viikna sõnul pole aga küsimus niivõrd selles, kas keelata ära kassid või karud või mõlemadki, vaid hoopis selles, miks riik reguleerib ühe mehe tegevust. „Me räägime juba 1997. aastast ühe mehe, minu, tegevuse reguleerimisest – miks seda kõike vaja on? Kui on probleem, siis ma olen avatud dialoogiks ja lahenduse otsimiseks,” rääkis Viikna.

Loomakaitse seltsi eestkõneleja Annika Lepp rõhutas aga, et loomade koht ei ole tsirkuses ja see puudutab isegi loomaaias või muudes tehistingimustes sündinuid. „Osapooled kuulati ära ja nüüd ongi vaja oodata, mis hinnangu ministeerium annab. Selge on, et midagi peab muutuma,” tõdes ta.