Muudatuse eesmärk on piirata ja tõhusamalt kontrollida mitmekordset õppimist riigieelarvelisel kohal samal kõrgharidustasemel. Eriala saab tasuta vahetada üks kord.

Seni erinevad tõlgendused

Tartu ülikooli rektor Jaak Aaviksoo nentis, et tudengil peab olema võimalus mingi aja jooksul eriala vahetada, kuid lisas, et see peab olema rangelt reglementeeritud. “Ei saa lubada seda, et üliõpilane tuleb õppima eriala, kuhu saab lihtsalt sisse, ja siis vahetab selle eriala vastu, kus konkurss on tihe,” täpsustas ta.

Lisaks püütakse seadusemuudatusega tuua selgust seni segadust tekitanud ülikooli- ja rakenduskõrgkooli seadustesse. Tina sõnul tõlgendasid ülikoolid seadusetähte erinevalt, mistõttu tudengite õigused ja kohustused erinesid kõrgkooliti. Mõned aastad tagasi võimaldas seaduseauk omandada tudengitel kahte kõrgharidust.

Nii tegi ka praegune Eesti muusika- ja teatriakadeemia ooperilaulu viimase kursuse tudeng Pirjo Püvi, kes on riigieelarvelisel kohal omandanud kõrghariduse ka Tartu ülikoolist inglise filoloogia erialal. Püvi leidis, et kuigi alati ei pruugi eriala sobivuse üle otsustamiseks aastast piisata, ei saa otsustamise aega ka pikemaks venitada, sest bakalaureuseõpe kestab vaid kolm aastat.

Tartu ülikooli geenitehnoloogia Tallinna ülikooli humanitaarinstituudi sotsioloogia vastu vahetanud Jaan-Laur Tähepõld kiitis muudatuse samuti heaks. “Keskkoolinoorelt ei saa kohe nõuda kindlat teadmist õppimissoovide kohta,” ütles ta.

Tina loodab, et seadusemuudatus rakendatakse juba tänavu kevadel.

Piirangud eriala vahetamisel

Riigieelarvelised

kohad ülikoolides

•• Muudatuse eesmärk on piirata samal kõrgharidusastmel mitmel riigieelarvelisel kohal õppimist. Õigus uuesti samal astmel riigieelarvelisel kohal õppida on neil, kes esimesel korral katkestasid õppetöö esimese õppeaasta jooksul ehk enne teise õppeaasta algust. Eelnõus on mitmed erandid: samal tasemel uut eriala võib asuda õppima ka hiljem, näiteks õpetajakoolituses ja tervisevaldkonnas.