“Ühel heal päeval tuli meie poodi mees, kes tahtis Metabo nurklihvijale kettaid. Mees ütles, et tööriist on 600-vatine. Metabol aga sellist toodet pole,” rääkis Päärsoo. “Müüjad jagasid asja ära ja palusid mehel tööriista näidata. Oligi kõige ehtsam Hiina tööriist.”

Jäljed viivad keskturule

Nädal hiljem jõudsid Mecrosse kaks järgmist võltstööriista – akudrell ja nurklihvija. “Võltstööriistad tõi meile üks meie kauane klient, kes oli neid näinud oma ehitajatel ja saanud aru, et midagi on viltu,” ütles Päärsoo.

Oktoobri lõpul tuli abi otsima vanem mees, kelle keskturult ostetud Metabo tikksae koopia töökõlblik ei olnud. “Seda ei saanud isegi kokku panna, sest osa detaile oli puudu,” lisas ta.

“Kõigi nende juhtumite puhul on tööriistad ostetud keskturult. Hinnad on olnud naeruväärselt odavad ja müüja ei ole ostu kohta tšekki andnud,” ütles Mecro tootejuht. “Oleme saatnud võltsingud Metabo peakorterisse, kus aetakse praegu üle maailma nende päritolu jälgi.”

“Meile teeb küll rõõmu, et Metabot nii kõrgelt hinnatakse, et võltsimine ette võetakse. Aga probleeme toob see väga palju. Toote nime rikub ju ära,” ütles ta.

Tallinna politseiprefektuuri pressiesindaja Helin Taali sõnul käivad kesklinna politseinikud võltsitud kaupa otsimas vähemalt korra kahe päeva jooksul.

Korrakaitsele uus nähtus

“Prioriteet on salasuits ja salaalkohol. Võltsitud tööriistade leidmiseks tuleb koostööd teha Eestisse toojaga, mille eksperdid suudaksid võltsingu tuvastada,” ütles ta.

Tarbijakaitseameti pressiesindaja Kristina Vaksmaa sõnul ei ole nad varem võltsitud tööriistadega kokku puutunud. “Võltsitud kauba müük on igal juhul rangelt keelatud,” ütles ta. “Tarbija, kes on sellise kaubaga hädas, võib abi otsida meilt. Et võltsingut tuvastada, oleks vaja ametlikku avaldust,” ütles ta.

Kui tarbija avastab, et tegu on võltsinguga, on tal õigus müüjalt ka raha tagasi nõuda sõltumata sellest, kas seade töötab,” märkis Vaksmaa.

Pressiesindaja lisas, et ostjal on igal juhul õigus kaubaga kaasa saada kogu dokumentatsioon.