Asjade unustamine ühissõidukeisse on aga väga laialt levinud. „Iga päev ikka pudeneb midagi, tänase päeva kontol on juba üks tuulejope ja üks rahakott, rääkis Edelaraudtee müügijuht Annemari Oherd.

Huvi tuntakse harva

Oherdi sõnul toimub iga reisi lõppedes rongi ülevaatus, kus muu hulgas korjatakse kokku ka rongi unustatud esemed. „Need jõuavad Balti jaama, kus jäävad omanikku ootama, üksnes kiiresti riknevad toidukaubad viskame pärast leidmist minema.”

„Suuresti oleneb õnnelik kojujõudmine pigem omanikust. Väikesed asjad nagu kindad-mütsid-sallid jäävad sageli omanikuta, sest inimesed ei vaevugi neid taga otsima,” rääkis Oherd.

Tallinna Autobussikoondis (TAK) säilitab bussidesse unustatud väärtuslikke asju kuus kuud pärast leidmist. „Pärast seda leiud utiliseeritakse,” ütles Tallinna linnaliinide juhataja Raivo Karolin. „Huvi unustatud asjade vastu tuntakse harva. Kaotatud asjadele tuleb järele umbes kümme protsenti [unustajatest].”

Raha heategevuseks

Sebe pressiesindaja Marell Kallase sõnul unustatakse bussi kõige sagedamini kindaid, mütse, vihmavarje, mobiiltelefone, võtmeid, raamatuid ja dokumente. Kaotatud asjad toimetatakse leiupunkti ja neid hoitakse seal üks kuu. „Juhul kui reisijad ei ole kaotatud esemele järele tulnud ning asjad meie leiupunktis kuhjuma hakkavad, viime läbi heategevusoksjoni, kus otsime omanikuta jäänud esemetele uusi omanikke,” ütles Kallas.

Oksjon toimub paar korda aastas Osta.ee keskkonnas ning iga asja alghinnaks on Kallase sõnul kümme eurosenti. „Oksjonist saadud müügitulu anname pärast seaduses ettenähtud säilitamisaega oma pikaaegsele koostööpartnerile Tallinna laste turvakeskusele,” lisas ta. Praeguse seisuga on annetusfondi suurus üle 320 euro.

Praegugi on Sebe Betooni tänava majas suur kast bussidesse unustatud esemetega. Kallase sõnul on suur hulk asju, millele kunagi järele ei tulda ja mis ka oksjonil endale uut omanikku ei leia.Kummalised leiud••Sebe bussidest: hambaproteesid

••Edelaraudtee rongidest: poolik lõputöö, kingakarp tuttuute jalavarjudega, viiul

••Tallinna Autobussikoondise bussidest: täispuhutav naine, kleit, kingad, sülearvuti, toidukotid