Mees, kes tõi kümned tuhanded huvilised maailma eri paigust Eesti uudiseid lugema, on Vaado Sarapuu, muhe 1944. aastal sündinud mees, kelle kireva elusaatuse meenutuste kuulamiseks võib kuluda päevi.

Ajalehed kaotasid mõju

1997. aastast Kanadas elav ja meediale südame andnud Sarapuu alustas 1. novembril 2001 kohaliku eestlaste lehe Meie Elu veebisaidi toimetamist. See kandis nime Eesti Elu. Kümne aasta jooksul kasvas Eesti Elu hoopis suuremaks Kanada eestluse kajastamisest. Lisandusid kodueesti uudised, info eestlaste toimetamistest muudes ilmapaigus.

Samal ajal jätkus aga väliseesti trükiajakirjandust iseloomustav ja halvav tiraažide ja lugejaskonna kokkukuivamine, mida üleilmne majanduskriis vaid hoogustas. Paberlehti lugesid aina enam vaid vanema põlvkonna esindajad, nende üllitamine muutus omanikele pigem koormaks kui tuluallikaks.

Sel taustal jätkusid ka pagulaskonna kirglikud arutlused ajalehtede tuleviku teemadel, mis jõudsid välja isegi selleni, et äkki üllitada mitmete lehtede asemel ainult üht. Lõplikku ja kõiki rahuldavat kokkulepet oli raske saavutada. Sarapuu toob esile ESTO-festivalide suure rolli globaalse eestluse kohtumispaigana ja uute ideede genereerimise paigana.

Õhinapõhine aatetöö

Eelmiseks aasta lõpuks jõudiski Sarapuu selleni, et sõlmis ise kokkulepped kõigi väliseesti lehtede toimetajatega, kes hakkasid oma materjale EWR-i leheküljele üles riputama. Ilmusid nii uudised kui ka lehtede PDF-küljed. Sarapuu ise, oma lahutamatu videokaamera kaasas, jäädvustas aga lakkamatult väliseesti sündmusi, pannes needki veebi.

Ta räägib innustunult, et EWR-i lehekülge asutades oli tal kogu aeg silme ees president Lennart Meri kuju ja ta mõtted, et väliseestlus tuleks ühendada üheks kvaliteet-ajakirjaks, mis oleks teejuhiks nii Eestisse kui ka Eestist välja. Kahjuks presidendil enesel seda veebiajakirja näha ei õnnestunud.

Nüüdseks on EWR registreeritud Kanada meediaettevõttena ning Vaado Sarapuu peab plaani lehele reklaami müümiseks, sest senine õhinapõhine tegutsemine ei saa lõpmatult kaua kesta.

Vaado Sarapuu on 68-aastane. Lõpetanud Tallinna pedagoogilises instituudis kultuurharidustöö. Töötanud linnahalli pealavastajana. Lisaks Eesti Televisioonis, Võsu vallavalitsuses. On lavastanud 250 suurejoonelist kultuuriüritust, olnud mitmete ettevõtmiste, nagu näiteks öölaulupidude sünni juures.Estonian world reviewKaheksa meediakanali kodu
Veebisait Estonian World Review asub aadressil http://www.eesti.ca. Sealt saab tutvuda kaheksa väliseesti meediakanali uudiste ja kommentaaridega.

Esindatud on Kanada eestlaste ajaleht Meie Elu, Inglismaa eestlaste Eesti Hääl, Rootsi Eesti Päevaleht, Saksamaa eestlaste Eesti Rada, Austraalia eestlaste Meie Kodu, Peterburi Teataja, Ameerika eestlaste Vaba Eesti Sõna ja Inglismaal tegutsev raadiojaam Muusikamoos.

Kättesaadav on ka 35 000 artikli suurune Eesti Elu veebikülje kümne aasta arhiiv, mis sisaldab ligi 700 tundi videomaterjale.

Lehe sisu on eesti, inglise ja saksa keeles.