Tallinna linnavõim valmistab ette Vabaduse väljaku ümberkujundamist, mis praeguste plaanide järgi algab märtsis-aprillis kommunikatsioonide ümbertõstmisest. Väljaku esimene etapp vanalinnast Roosikrantsi tänava poole viiva laia trepistikuga käigutunneli ning 150-kohalise allmaaparklaga valmib 2009. aasta teises pooles.

Samal ajal on tänavu 28. novembril vabariigi 90. aastapäevale pühendatud pidustuste lõppakordina kavas avada Vabadussõja võidusammas ning suvel lõpeb Kiek in de Köki tornist Ingeri ja Rootsi bastioni käikudesse viiva tunneli ehitus.

Kuidas avar jalakäijate ala koduseks muuta? Lugejad pakuvad: vabaduskell viia mujale, tipptunniaegne liiklus kõrvale suunata, kivimüür vabadussamba taga asendada maakivide või muruga, monument teha pööratav, parkla kasutuse võimalusi laiendada, korraldades seal ka pidulikke sündmusi, paraadile lubada peale kaitseväelaste teistegi elualade esindajaid.

Väljakut arvustades kirjutab arhitekt Emil Urbel: “Murelikuks teeb see, et ega me täpselt ei tea, mis Vabaduse väljakule tuleb. Parkla on sellest ju ainult väike osa, pealegi maa-alune. Ühes platsi servas olen ajalehepiltidel näinud kolmnurkset auku, teises servas püstitatakse sammast. Jääb mulje, et puudub terviklik nägemus ja arusaam, millist väljakut plaanitakse.”

Millisena näed Tallinna esindusväljaku tulevikku sina? Kirjuta aadressil piret.peensoo@epl.ee.