Tudengite õigusbüroo jaoks on tegemist juba üheteistkümnenda sügisega, kui inimestele pakutakse tasuta juriidilist nõu. Üks 18-st 2000. aastal Tartu ülikooli üliõpilaste õigusbüroo asutajast, praegune õigusteaduskonna õppejõud Andreas Kangur rääkis, et tasuta õigusabi antakse eraisikutele ja seda sisuliselt kõikides õigusvaldkondades.

„Ütleme, et inimesele on saabunud dokument, millest ta ei saa midagi aru. Eks tudengid selgitavad, mis seal kirjas on ja mida tuleks ette võtta, et mitte mässida end sügavamale juriidilistesse keerdkäikudesse,” selgitas Kangur.

Tasuta õigusabiteenus ei hõlma kohtus esindamist, kuna seaduse kohaselt ei ole juuratudengitel juba mõni aasta olnud õigust seda teha. Kuigi öeldakse, et tasuta lõunaid pole maailmas olemas, toimib tudengite tasuta õigusabiteenus nii mitmes Euroopa riigis kui ka Ameerika Ühendriikides.

Saavad ainepunkte

Kanguri sõnul annab üliõpilaste õigusbüroo töös osalemine tudengile ainepunkte. Lisaks saavad tudengid praktilise töö kogemuse, võimaluse suhelda klientidega ja esimese kokkupuute praktiliste kaasustega.

Üliõpilaste õigusbüroo asub Tartus Näituse tn 20 ruumis 115. Õigusnõu hakkavad andma TÜ õigusteaduse bakalaureuse-astme viimase aasta üliõpilased ja magistrandid ning see on kõigile tasuta. Abivajajatel tuleks end registreerida telefonil 737 5995.