Täna keskpäevaks kogunes Mustamäe tagumisse nurka sadakond pealinnas õppivat tudengit arutamaks, mida arvatakse linnavalitsuse plaanist jätta üliõpilased ühistranspordiga sõitmise soodustustest ilma.

Rahumeelseks koosolekuks tituleeritud kogunemisel sõna võtnud Tallinna üliõpilaskondade ümarlaua (TÜÜL) juhatuse esimehe Getter Tiiriku sõnul tähendaks linnavõimu plaan tudengite jaoks ligi 300-protsendilist hinnatõusu ning see ei ole kaugeltki üliõpilaste suhtes õiglane.

„Linn tahab järgmisest aastast kehtestada tudengitele mitte ühtegi soodustust, aga meie tahame, et linn kohtleks kõiki võrdselt. Mõelgu ometi tudengite peale,“ rääkis Tiirik kogunemise korraldajate andmeil paarisajapealisele seltskonnale.

„See siin oli väga väike aktsioon ja kui me linnaga läbirääkimistel tulemusi ei saavuta, siis tulevad järgmisel nädalal juba mitte nii rahulikud kogunemised,“ kinnitas ta. „Siis toimuvad juba teised aktsioonid, mida me ei saa enam nii väga kontrollida enam,“ sõnas Tiirik Päevaleht Online’ile.

Tallinlaseks registreerimisest pole abi

Tiiriku sõnul ei ole kuigi normaalne ka linnavalitsuse soovitus, et üliõpilased registreeriks end soodustuste saamiseks linna elanikeks.

„Ma tahaks teada, mis on need Tallinna linnavalitsuse väljaöeldud soodustused tudengitele, mida linn pakub. Kui tudeng registreerib ennast tallinlaseks, siis ta kaotab automaatselt õiguse sõidutoetusele, täiendavale toetusele, koolipoolsele toetusele,“ oli Tiirik linna soovituse osas skeptiline. „Linn otseselt ei paku ju ühtegi soodustust ekstra tudengile,“ märkis ta.

Sissekirjutuse rõhumist ei pidanud heaks soovituseks ka neljanda kursuse teoloogia üliõpilane Kadri, kelle sõnul jääks tudengid sellisel juhul ilma nii koolipoolsetest kui praeguse elukohapoolsetest toetustest.

„Minul näiteks on selline lugu, et mul on Keilas korter ja kui ma registreeriksin ennast tallinlaseks, siis tekiksid mul võlad seal, sest mulle enam ei makstaks toimetulekutoetust,“ selgitas ta Päevalehele.

Kogunemise lõpetuseks ronisid kõik tudengid pikka trollibussi ning tahtsid demonstratiivselt teha ühe kesklinna tiiru, ent üliõpilastest pungil sõiduk sai vaevalt paarsada meetrit liikuda, kui see uuesti peatuse tegi. Troll ei pidanud lihtsalt tudengite massile vastu ning tuli loobuda plaanist kõik tudengid ühte trolli mahutada. Lepiti mitme erineva sõiduvahendiga.

Mittetallinlasest tudengile tähendab Tallinna linna plaanitud ühissõidukite piletihindade tõus 1. jaanuarist mitmesajaprotsendist hinnatõusu. Kui enne sai näiteks kolme kuu ID-pileti osta ümmarguselt 300 krooni eest, siis uuest aastast hakkaks see maksma väljaspool Tallinna registreerituile 825 krooni.