Göteborgi ülikoolis korruptsiooni uuriv politoloog Andreas Bågenholm ütles, et temale teadaolevalt Rootsi parlamendisaadikud erisoodustusega Volvodega ringi ei sõida ja nende pakkumine on talle üllatus. Tema sõnul oleks see võimatu, kuna tekib korruptsioonioht, mida ühiskond ei taluks. Meenutagem kas või Rootsi endise asepeaministri Mona Sahliniga juhtunut, kus ta ostis rohkem kui kümme aastat tagasi riigi krediitkaardiga sukkpüksid ja šokolaadi ning pidi seejärel ametist tagasi astuma.

Usaldusväärsus on ohus

„Ma olen üsna kindel, et Rootsis oleks sellise asja tegemine võimatu. Paljud rootslased leiavad, et poliitikud on niigi kõrgelt tasustatud ja nad ei vaja rohkem teeneid,” põhjendas Bågenholm. Lisaks satuks ohtu poliitiku usaldusväärsus, sest autotööstuse sponsoreerimine tähendaks teene võlgu jäämist. „Avalikkus ei aktsepteeriks seda ja sama ei tohiks teha ka poliitikud. See on terve mõistuse küsimus,” lisas politoloog.

MTÜ Korruptsioonivaba Eesti tegevjuht Asso Prii tõstatas eile teema ka rahvusvahelise korruptsioonivaba ühingu Euroopa kohtumisel. Tagasiside oli tauniv. „Kolleegid viskaksid kivi just ettevõtte kapsaaeda. Rootsi kolleegid ütlesid, et ükski ettevõtte juht ei lubaks seda Rootsis. Seal on ärieetika tase kõrgem,” ütles Prii ja lisas, et üldine hinnang oli, et eetiliselt kaheldavalt on käitunud ka riigikogu liikmed.

Volvo korporatsiooni meediasuhete juht Stefan Elfström ütles, et tegemist pole üleüldise firma poliitikaga, vaid konkreetselt Eesti turgu arvestava olukorraga. „Eestis on parlament meie tähtis klient ja seetõttu pakub edasimüüja neile allahindlust, nagu me teeme ka ettevõtetele, kes ostavad suurel hulgal autosid,” ütles Elfström.


VOLVO-SÕBRAD

Soome parlamendis ka 24 Volvot

Eesti Päevalehe lugu saadikute Volvo-lembusest pääses ka eilse Helsingin Sanomate veergudele. Leht tõi ühtlasi esile kõneka detaili, et ka Soomes on saadikute lemmikautoks Volvo (24 autot). Volvodele järgnevad Volkswagen ja Toyota vastavalt 19 ja 17 sõidukiga.
Et Soomes on parlamendis kaks korda rohkem saadikuid, on seal Volvode osakaal 12%.