Folkansambel Untsakad kogus kokku metsavendade ja Teise Maailmasõja aegsed laulud ning esitles eile värske materjaliga plaati “Metsa läksin ma” Sakala kultuurikeskuses. Põhiliselt rahvapärimust esitavad Untsakad pole viiske päriseks kirsade vastu vahetanud ning vanu sõjalaule on nende kavas ennegi olnud. Plaadi “Metsa läksid sa” laulude sõnad ja viisid seadsid kokku Untsakad, materjalid otsis Eesti Vabariigi ajaloo arhiivist ja KGB arhiivist välja valitsuse koordinatsioonibüroo direktor Eerik-Niiles Kross, projekti idee pärineb välisminister Toomas Hendrik Ilveselt.

Välisminister sattus eelmise aasta lõpus juhuslikult Hella Hundi pubisse Untsakaid kuulama ning tegi pillimeestele ettepaneku salvestada Eesti Vabariigi 80. aastapäeva temaatiline helikandja.

“Veebruariks poleks me plaati kuidagi valmis jõudnud ja sellepärast võtsime sihi suvisele võidupühale,” põhjendab Jaanus Põder Untsakatest. “Võidupüha on samuti tähtis püha, kuid tihtipeale pööratakse sellele üldises jaanipäeva möllus vähem tähelepanu.”

Plaadile ja kassetile on lindistatud seitseteist laulu, materjali on Untsakatel veel varuks. Arhiivi materjalidele lisaks kogusid Untsakad metsavendade rahvapärimust elus olevate asjaosaliste käest. Muusikud on käinud Narva pataljoni kokkutulekul, Kotkaristide üleandmisel ning metsavendade kokkutulekul Nõmmel. Kaks pala plaadil pärineb Untsakate lõõtsmooniku ja solisti Margus Põldsepa onu ja vanaisa käest.

Pillimehed on vanade metsavendadega suheldes tähendanud, et elusügises Eesti patrioodid kardavad Vene okupatsiooni kordumist ning on ka vanade laulude esitamisel tagasihoidlikud.

“Metsavennad olid neljakümnendatel aastatel kahekümnesed ja praegu on meil 1998,” kõneleb Jaanus Jantson Untsakatest. “Praegu on viimane aeg sellist plaati lindistada, sest varsti pole enam elusaid allikaid.” Untsakad on folkloori kogudes ennegi näinud, et lubades järgmisel aastal mõne vanainimese juurde rahvapärimuse järele minna, on kohale jõudes rahvapärimus koos omanikuga manalateele läinud.

“Üks selle plaadi tegemise põhjusi oli välisminister Ilvese arvates noorsoo patriootiline kasvatamine,” selgitab Jaanus Jantson ning arvab, et plaati “Metsa läksid sa” ja mõnda ajalooürikut juurde lugedes peaks kõnealusest ajajärgust pilt silme ette kujunema.

Kontserttuurile Untsakad uue materjaliga ei lähe, kuid üksikutel kontsertidel kavatsevad nad oma tavalise programmi sekka ka kogutud metsavendade laule pikkida. “Ainult sõjalaule ei saa terve kontserdi aja mängida,” arvab Jaanus Põder.

Põder meenutab, kuidas kord sai järjest mitmeid sõjalaule mängitud, mille järel naisterahvas publiku seast palunud mõni normaalne lugu esitada, sest tal vihisevat juba kuulid silme eest mööda.

Untsakad – Margus Põldsepp, Marek Rätsep, Jaanus Jantson, Ilmar Kald ja Jaanus Põder kasutasid plaadi “Metsa läksid sa” tegemisel Riigi Piirivalveameti puhkpilliansambli abi. Pasunad mängis sisse Ants Nuut, löökriistu Jaanus Tüli ja nuppakordionit sõrmitses Raido Koppel.