Mupo viimase aja vormihanked ja uutele autodele valitud värvigamma jätavad aga just risti vastupidise mulje, justnagu oleks mupo miskitpidi päris politsei osa või vähemalt samaväärne institutsioon. Nii see aga pole, rõhutab justiitsminister Reinsalu oma kirjas siseministrile. „Kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse alusel moodustatud korrakaitseüksuse puhul ei ole aga tegemist politseiga, kes oleks täidesaatva riigivõimu institutsiooni (politseiorganisatsiooni) osa, kirjutab Reinsalu. „Tõenäoliselt on tegemist teadliku eksitamisega Tallinna Munitsipaalpolitsei juhtide poolt, mida nimetatud asutuse juht on ka avalikkusele kinnitanud,“ pahandab minister.

Ka munitsipaalpolitsei autod pole kuidagipidi võrdväärsed päris politsei autodega. „Soovin rõhutada, et kohaliku omavalitsuse korrakaitseüksuse poolt kasutatavad sõidukid ei ole kvalifitseeritavad alarmsõidukitena liiklusseaduse tähenduses,“ juhtis Reinsalu tähelepanu.

Tallinna mupo on pealegi loomisest saadik kasutanud oma nimes sõna „politsei“, sellekski pole neil Reinsalu hinnangul õigust. Ta toob positiivse näitena välja Pärnusse hiljuti asutatud kohaliku korrakaitseüksuse, mille nimi ongi „Pärnu korrakaitseüksus“.

„Teen ettepaneku algatada seaduseelnõu, millega keelatakse ning välistatakse sõnaselgelt kohalikul omavalitsusel politsei nime kasutamine korrakaitseüksuste nimetusena, politseiga välisilmelt sarnanevate korrakaitseüksuste asutamine, sealhulgas politseiga eksitavalt sarnaste vormiriietuste ning ametisõidukite kasutamine,“ lõpetab Reinsalu oma kirja siseminister Andres Anveltile.