Ilves allkirjastas täna Kadriorus otsuse anda Eesti riigile osutatud teenete tunnustamiseks I klassi Maarjamaa Rist Aldona Zofia Wosile, Ameerika Ühendriikide suursaadikule Eesti Vabariigis aastatel 2004-2006. 

Wos teatas oma lahkumisest 4. detsembril.

Wosi ametliku teate kohaselt on USA esindamine nii kaunis riigis nagu Eesti oli talle suurepärane kogemus.

"Viimaste aastate jooksul olen kohtunud hämmastavate inimestega, kes on aidanud teha Eestist eeskuju teistele riikidele. On saabunud aeg minna tagasi koju oma perekonna juurde,” lisas Wos.

Suursaadiku sõnul on ta Eestis olnud aja jooksul täitnud kõik endale seatud eesmärgid. „ Eelkõige olen ma parandanud Eesti ja USA suhteid, mis kulmineerusid USA president George W. Bushi Eesti-visiidiga,” lisas ta.

Samuti on ta uhke oma töö üle integratsiooni ja sallivuse edendamisel. „Arstina olen ma eriti uhke töö üle, mida USA saatkond on teinud Eestis HIV-i ja AIDS-i ohtlikkuse teadvustamisel ning nende haiguste vastu võitlemisel.

Suursaadik mainis ära ka töö, mida ta on koos Eesti valitsusega teinud, et teadvustada inimkaubanduse ohte.

„Suursaadikuna olen ma teinud kõik, et selgitada Ameerika olemust, kes ameeriklased on ning kuidas ameeriklased ja eestlased sarnanevad. Nagu president Bush mainis, jagavad eestlased ja ameeriklased samu väärtusi – armastust vabaduse ja demokraatia vastu,” lisas Wos.

Wosi sõnul on ta ka uhke töö üle, mida ta siinsete noortega teinud on. „Rääkides nendest noortest inimestest, olen ma kindel, et Eesti on heades kätes ning jätkab oma edu Euroopa Liidus, NATO-s ning terves maailmas,” lisas Wos.

Suursaadik Aldona Wos juhib Ameerika Ühendriikide suursaatkonda Tallinnas 2004. aasta septembrist .