Ühendlaboratooriumi direktor Anu Tamm kinnitas Kuku raadiole antud intervjuus, et analüüse hakati tegema arstide tungiva surve tõttu. Seni on võetud uuele gripile analüüse vaid tervisekaitseinspektsiooni (TKI) nakkushaiguste laboris.

Tamme sõnul pääseb labori jutule perearsti saatekirjaga. Ta lisas, et kui perearst saadab gripiproovi ja tahab ka H1N1 gripi määramist, siis kõigepealt tehakse kindlaks, kas A gripi test on postiiivne. Kui see osutub positiivseks, siis tehakse juurde ka H1N1 viiruse analüüs kiirtestiga.

Tamm kinnitas, et üks analüüs maksab 88 krooni ja vastuse saab sama päeva jooksul. Tema sõnul ei ole see vastus võibolla nii kindel kui TKI laboris kasutava analüüsi vastus, aga sellega saab kindlasti ära öelda, kas inimesel on AH1N1 gripp või mitte.

Tartu Ülikooli Kliinikumi ühendlaborotoorium kasutab analüüsides teistsugust metoodikat kui tervisekaitseinspetsiooni labor, selle tõttu on Tartus tehtavad analüüsid ka odavamad kui Tallinnas.

Kliinikum piirab külastusi!

Tartu Ülikooli Kliinikum palub alates tänasest haiglas viibivaid patsiente mitte külastada. Külastuspiirangu põhjuseks on viirushaiguste ulatuslik levik Eestis.