Kaevatsi sõnul on kogukondade puhul suureks probleemiks just sellise infokanali puudus, mis ühendaks nii kogukonnasisese kui ka väljapoole suunatud suhtluse. „Pikemaajalisem unistus oleks panna süsteem ühilduma riigi avalike teenustega,” viitas Kaevats arenguperspektiividele. Platvormi rajamist rahastas KÜSK (Kodanikuühiskonna Sihtkapital), EXPO avardab turundusvõimalusi.

Hiinas Shanghais 1. maist kuni 31. oktoobrini toimuva EXPO maailmanäituse peateema on seekord „Parem linn, parem elu”, mille kontseptsiooniga haakub ka eri kogukondade edendamine.

Seetõttu tundus kogukondade kaasamine Eesti ekspositsiooni igati loogiline ka agentuuri Identity loovjuhile Ionel Leharile, kelle meeskond võitis mullu välja kuulutatud Eesti paviljoni ideekonkursi tööga „Savecity.org”. Lehari tegigi UMS-ile ettepaneku Eesti paviljonis rakendusega laia maailma ette tulla. Paviljonis sees tervitavad külalisi 33 säästupõrsast, kes ei oota täitumist raha, vaid ideedega elukeskkonna paremaks muutmisest. „Rakendus läheb üles ka meie koduleheküljele, mille loodame avada veel enne EXPO 2010 algust,” sõnas Lehari.

Rakendus on vabavaraline ja avatud koodiga ehk teisisõnu saavad seda kasutada ja ühtlasi täiendada kõik huvilised. Lisaks on rakendust võimalik kohaldada kõigile keeltele, kuigi esimene versioon läheb käiku eesti- ja ingliskeelsena.

Seni pole edu olnud

Marten Kaevatsi sõnul on selliseid kõikehõlmavaid kogukondlikke lahendusi püütud ennegi teha, aga edu pole neid senini saatnud.

Värskelt asutatud, praeguse seisuga poolesajaliikmelise Kadrioru seltsi liikme Mattias Luha sõnul pakub rakendus alustavatele kogukondadele hindamatut abi. „Praegu vahetame infot Google Docsis ning paneme teavet võrdlemisi algelisele koduleheküljele, aga oma vormilt on see kõik liiga kaootiline,” hindas Luha. Eeloleval nädalal on seltsil plaanis ette võtta ringkäik Kadriorus ning kaardistada probleemsed kohad alates tänavaaukudest kuni lagunenud majade ja prügini.

Seitse ühe hoobiga projekt

•• Möödunud aasta novembris algas Eesti mittetulundusühingute ja sihtasutuste liidu pooleteist aasta pikkune projekt „Seitse ühe hoobiga. Minu Eesti: avalikud teenused”, millega soovitakse kaasa aidata avalike teenuste paremale osutamisele kodanikuühenduste ja kogukondade poolt.

•• Projekti rahastatakse EAS-i kaudu Norra ja Euroopa majanduspiirkonna finantsmehhanismist ja see sünnib Eesti Disainikeskuse ning Vigala ja Viljandi omavalitsuste koostöös.

•• Kokku valitakse välja seitse teenust, mida internetipõhiselt pakkuma hakatakse. Seni on kinnitatud kaks. „Esimene, „Fix my Street”, pakub võimalust kaardistada infrastruktuuri probleeme alates teedest ja tänavavalgustusest kuni mänguväljakute ja katkiste pargipinkideni. Teine on elukeskkonna kaardistamise rakendus, kus kohalik kogukond saab kaardistada oma piirkonna vaatamisväärsused, looduskaunid kohad, matkarajad. Lisaks saavad omavalitsus ja teised teenusepakkujad kanda kaardile omavalitsuse teenuse osutamise asukohad ja teenusteliigid ning sealsamas on võimalik hinnata nende kvaliteeti,” sõnas projektijuht Geroli Peedu. Esimese rakenduse kaudu on võimalik esitada ka rahaline taotlus mõne kohaliku probleemi lahendamiseks.

•• Juba valminud on 1. mai „Teeme ära!” talgurakendus. Veel on lähitulevikus plaanis välja valida kaks teenust, viimase paari üle otsustamine lükkub suvesse. Kõik rakendused on vabavaralised.

•• 2006. aastal pani EMSL koos kümnete kodanikuühenduste, kohalike omavalitsuste ja ministeeriumide esindajatega kokku avalike teenuste üleandmise hea tava.