Kuidas suurendada ID-kaardiga e-teenuseid kasutavate inimeste hulka, oli jutuks arvutifirmade juhtide, majandus-ja kommunikatsiooniministeeriumi ning RIA esindajate nõupidamisel.

E-teenuste esirinnas

Arvutifirmade juhid nentisid, et riik peab inimesi kaardi kasutusvõimalustest paremini teavitama, sest paljud ei tea, et selleks on vaja arvutile kaardilugeja lisada.

RIA IT-arendusosakonna juhataja Margus Püüa ütles, et enamik e-teenuste kasutajaid identifitseerib ennast internetipanga parooli abil, sest ID-kaardi ja arvuti ühendamiseks vajaliku kaardilugeja ja tarkvara hankimine on tülikas.

IT-firma Datel juhatuse esimehe Urmas Kõlli sõnul peaks kaardilugeja ja tarkvara kõikide arvutitega kaasas olema. “ID-kaardi ja arvuti kasutamine koos peaks olema sama lihtne kui televiisori kasutamine,” lausus ta ning küsis, kui paljud on läbi lugenud televiisori kasutamise juhendi.

Ministeerium lubas teha riigiasutustele ettepaneku, et kõigi riigile hangitavate arvutite juures oleks tulevikus ka ID-kaardi lugeja. Samuti pakkusid arvutitootjate esindajad, et pangad võiksid rohkem soosida ID-kaardiga identifitseeritavaid inimesi.

Majandusajakirja Economist uuringu andmetel on Eesti e-teenuste kättesaadavuse poolest kümne uue Euroopa Liidu riigi seas esikohal.