Novembris viis Faktum&Ariko Tallinna linnavalitsuse tellimusel läbi uuringu üle 1000 Tallinna 15-74 aasta vanuse elaniku seas. Uuringu tulemused ajendasid eile toimunud pronkssõduri ümarlaual osalenud organisatsioone pöörduma president Toomas Hendrik Ilvese poole, et aidata leida ühiskonnas laiapõhjalist kokkulepet.

Tallinna linnavolikogu avalike suhete nõunik Ester Šank ütles Päevaleht Online´le, et ei saa uuringu tulemusi detailselt avalikustada, kuna see seisab ametlikult veel ees. Šank nõustus siiski avaldama uuringu põhitulemused.

Uuring hõlmas Šanki sõnul laiemat teemaderingi ning vaid üks küsimus puudutas pronkssõdurit. See küsimus kõlas: „Mida tuleks teie arvates teha Tõnismäel asuva pronkssõduri monumendiga?”

Vastanutest rohkem kui veerand pooldas monumendi jäämist Tõnismäele muutmata kujul ja ligi veerand selle ümberkujundamist kõiki II maailmasõjas langenuid mälestavaks memoriaaliks. Vähem kui kolmandik pooldas monumendi äraviimist sobivamasse kohta. Väike osa soovis näha mingit muud varianti ja ligi seitsmendik ei osanud vastata.

Ümarlaua pöördumisel presidendi poole oli aluseks veel teinegi uuring, millele vastasid ümarlaua liikmed. Arvamused mälestuspaiga tähenduse laiendamise osas jagunesid peaaegu pooleks - veidi enam kui pooled vastanutest pidasid vajalikuks, et seal saaks mälestada kõiki sõjas langenuid. Samas vastas küsimustikule vaid 2/3 ümarlaua liikmesorganisatsioonidest.

Ümarlaual osaleb 32 organisatsiooni, neist 14 on alla kirjutanud ettepanekule kujundada Tõnismäel „II maailmasõja Hitleri-vastase koalitsiooni võidu memoriaal”.

Ümarlaua organisaator, Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut on teinud ettepaneku kutsuda detsembri alguses kokku nn. Valge saali foorum riigikogu põhiseaduskomisjoni, õiguskomisjoni ja Tallinna linnavolikogu ümarlaua liikmete osavõtul, et arutada riigikogus menetluses olevate keelatud rajatise kõrvaldamise seaduse ja sõjahaudade kaitse seaduse teemadel.

Riigikogu põhiseaduskomisjon ja õiguskomisjon lükkasid kutse tagasi.