Iseenesest on ametnike tööd reguleeriva uue seaduse vastuvõtmine monumentaalne sündmus. Tavalistele inimestele tegi riigikogu uue paindlikuma töölepinguseaduse masu alguses ja juba siis lubati kohe-kohe uuendada ka 1995. aastast pärit avaliku teenistuse seadust, mis ajast-arust põhimõtetega kõigile piinlikkust valmistab. Näiteks määrab praegune avaliku teenistuse seadus ametnikele muuseas ülisuured koondamishüvitised; teatud tingimustel kuni 50 päeva puhkust aastas – privileegid, millest töölepinguga töötajad undki ei näe. Nüüd hääletatav eelnõu muudaks kõike seda.

Reformierakonna fraktsiooni esimees Jaanus Tamkivi lubas, et oravate parlamendirühma saadikud hääletavad eelnõu poolt. Samuti oli Tamkivi väga rahul, et riigikogu on lõpuks jõudnud uue ATS-i lõpphääletuseni. „Üksteist aastat on tehtud katseid seda seadust muuta, kuid kõik need on läbi kukkunud, sest pole mindud kompromissidele. Just tänu viimasele ongi jõutud kolmanda lugemiseni,” kiitis Tamkivi.

„Reformierakonna poolt vaadates võib eelnõu lõppvariandiga rahul olla. Kindlasti saab see vajalikud 51 poolthäält ning enamgi,” ennustas Tamkivi.