Harjumaa perearstide otsus lõpetada õpilastele koolis ettenäitamiseks puudumistõendite jagamine ajab segadusse pedagooge, ametnikke ja vanemaid.

Eesti Päevalehe üleskutse peale reageerinud lugejad ütlesid, et uus kord pole üheselt mõistetav ja perearstide töökoormuse vähendamine võib tuua tagasilööke. Puudumistõendite kaotamine on esimesi sekeldusi tekitanud väljaspool Harjumaad.

“Kuigi ühiskond püüdleb aususe ja vähese paberimäärimise poole ning liigse bürokraatia vastu, pole tegelik olukord nii roosiline,” nentis Paide kutsekeskkooli sotsiaalpedagoog Galja Ulasevitš.

Ühepoolne otsus

17 eriala õpetavas ligi 700 õpilasega kutsekeskkoolis on puudumised seotud õppetoetustega. Sotsiaalpedagoogi sõnul on lapsevanemad erinevad ning mõni leiab, et “kui laps on põhikooli lõpetanud, on ta suur inimene ja peab ise enese eest hoolitsema”.

Nüüd tuleb kursusejuhatajatel hakata ise tegema arstile järelepärimisi, et veenduda puudumise põhjendatuses. Esimese tagasiside, et tõendit ei tule, sai kool oma õpilase kaudu Viimsist. “On küsitav, kas see tõendi kirjutamine on arstile koormav ja väga töömahukas,” pahandas sotsiaalpedagoog.

Tallinna 21. kooli direktor Naida Toomingas ütles, et esimestel koolinädalatel pole hakatud uut haiguse tõendamise korda välja töötama. “Alles kujundame suhtumist. Olen seisukohal, et see asi reguleeritakse ühel päeval ära,” ütles Toomingas.

Lastearst Leo Tamme sõnul peabki kool olema perega sellises suhtes, et ema või isa saaks lapse puudumist tõendada. “Kas peab väikse nohu, köha, palavikuga lapse ja arsti aega raiskama? Last nägemata oleks arstitõend absurdne!” leidis Tamm.

Telefoni teel nõustamist pidas sotsiaal- ja tervishoiuameti peaspetsialist Küllike Kasuri riskantseks, kahtlustades, et omapäi võivad vanemad tervisehädasid üle- või alahinnata. Et perearstidel pole kohustust puudumistõendeid väljastada, ei tähenda, et nad ei võiks seda teha.

Tallinna perearstide seltsi juhatuse liikme Kristi Partsi sõnul ei ole patsientide abistamises midagi muutunud. “Ära jäävad paberkandjal tõendid, mis tihtilugu olid fiktiivsed, sest laps või vanem helistas selle saamiseks tagantjärele,” selgitas Parts.

Vabastuse sporditundidest ja juhised tervise säästmiseks annab arst suuliselt, päevikusse kirjutab märkuse lapsevanem.

Vanem näeb uues korras ohtu

•• Kolme lapse isa Urmas leidis, et uuendus vähendab oluliselt perearstide töökoormust, sest kergemalt haigetega pole vaja tegeleda.

•• Ohjade lõdvakslaskmine võib lapsevanema hinnangul aga soodustada koolist väljalangemist. “On palju peresid, kus lapsed püsivad joonel tänu kooli sunnile. Kui arstitõendi võltsimine oli ehk haruldane, siis vanema tõendi võltsimine on üsna loomulik,” nentis ta.

•• Perearst Kristi Partsi sõnul annab tõenditest loobumine rohkem aega tegeleda patsientidega, kes tõesti arstiabi ajavad. Viirushaiguste tippajal pole arsti vastuvõtt alati vajalik, kui haigus möödub nädalaga ja lapsel pole kroonilisi haigusi. Vajadusel on perearstid valmis kinnitama, et laps on käinud vastuvõtul.