Kevadel peaks tehnilise järelevalve amet (TJA) avama konkursi uue madalama 800 MHz sageduse lubade jaoks, 800 MHz tagab hea levi ka sisetingimustes. Kuna selle sageduse jaoks on ka maapiirkondade leviga katmiseks vaja püstitada vähem maste, teeb see hinna tarbijatele soodsamaks.

Elisa võrgujuht Andrus Kaarelson ütles Eesti Päevalehele, et 800 MHz sageduse loa saamine lubaks ettevõttel pakkuda praegu kogu 3G-levialas uut kiirema neljanda põlvkonna mobiilset internetti. „See sobib hästi meie strateegiaga,” kinnitas Kaarelson. Elisa juhatuse esimehe Sami Seppäneni sõnul peaks 800 MHz võrk edu korral valmima sügisel või järgmise aasta alguses.

Algab „iludusvõistlus”

TJA avalike suhete peaspetsialist Anu Võlma ütles, et praegu pole 800 MHz sageduse konkursi väljakuulutamise aeg veel teada. Eesti Päevalehele teadaolevalt peaks konkurss algama märtsis ja aprilliks peaks olema selgunud nn iludusvõistluse võitja, kes võtab kohustuse katta näiteks maapiirkonnad võrguga. Kui seda konkurssi ei vaidlustata, korraldatakse maikuus teistele operaatoritele ülejäänud litsentside oksjon.

„800 MHz sagedus ei suurenda iseenesest [mobiilse interneti] kasutust, küll aga parandab tehnika kättesaadavust. Mida madalam sagedus, seda paremini see levib,” ütles Tele2 pressiesindaja Hans Saarvelt. „800 MHz sagedusega on vaja suure maa-ala katmiseks mitu korda vähem saatejaamasid püstitada, mis hoiab teenuse hinna soodsa.”

Elisa juhi Seppäneni sõnutsi on konkurentidel 4G-kliente 3000–4000, mis Tele2 pressiesindaja sõnul on õige suurusjärk. See teeb neljanda põlvkonna mobiilinetist praegu nišitoote, sest 3G-mobiilinetti kasutab Emori uuringu andmeil 49% elanikke. Uue 800 MHz sagedusega võib kiire 4G-interneti leviala ja kasutus saada sisse sama hoo, nagu mõni aasta tagasi 3G-võrk.

Neljanda põlvkonna mobiilside tehnilise nimetusega LTE pakub allalaadimiskiirust 30–70 Mbit/s, mis tähendab umbes ühe MP3-formaadis muusikapala laadimist sekundiga. Soodsaim 4G-ühendus on Tele2-l, kus 10-eurose kuutasu eest saab alla laadida maksimaalselt 5 GB. Elisa soodsaima, 13-eurose paketi mahupiirang on 50 GB.