Roosikrantsi 11 krundi õigusjärgsed omanikud on Eesti Noorte Naiste Kristlik ühing ja Eesti Noorte Meeste Kristlik ühing (NNKü/NMKü), kes seadis tagastatud krundile hoonestusõiguse 99 aastaks Rootsi ehitus- ja kinnisvarafirma Besqab kasuks. Ehitust rahastab Shveitsi kindlustusselts SwissRe.

5500-ruutmeetrise hoone kogumaksumuse hindab ehitaja Besqab 95 miljonile kroonile. Ehitus peaks projektijuht Henrik Joandi sõnul algama veel selle aasta detsembris, sissekolimine võiks toimuda 1997./1998. aasta vahetusel.

Hoone projekt on valminud Rootsi arhitektuuribüroos FFNS, arhitekt on väliseestlane Aare Saks, kes on muu hulgas projekteerinud ka Tallinna Panga uue hoone samas, Roosikrantsi tänava alguses.

Ehitatava hoone viiel esimesel korrusel saavad asuma bürood, kaks ülemist korrust on kõrgetasemeliste korterite päralt. Maa alla ehitatakse kaks parklakorrust 35 kohaga.

Europrojekteerija ja -ehitaja lubavad rajada kõrgetasemelise eurohoone, kus pannakse suurt rõhku ruumide jaotusele, materjalide valikule, kliimaseadmetele ja turvalisusele.

"Leping Besqabiga kindlustab meie ühingule 99 aastaks sissetuleku ja võimaldab kindlalt tegutseda," ütles ETA-le NNKü/NMKü peasekretär üllar Kerde. Hoones hakkab valmides paiknema ka NNKü/NMKü büroo.

"Projekt on väga ilus," hindas peasekretär. Projekti kohaselt on hoone tänava ääres kuuekorruseline, millele lisandub katusealune seitsmes, elukorrus. Hoovi pool on majal neli korrust, hoone keskel on poolkaar-siseõu, mida varjab klaaskatus.

Arhitekt Aare Saksa kirjeldusel iseloomustab hoone kontorikorruseid valgustatud ja avatud miljöö, plaanilahendus lubab rendile anda terve korruse korraga või neljale rentnikule pakettide kaupa. Majas on kokku umbes 150 töötuba, mida eraldavad klaasseinad. Kontoripinda on majas 4100 ruutmeetrit.

Hoone kaheksa, 3-, 4- ja 5-toalist korterit on ruumikad ja kõrge standardiga, nendest suuremad läbi kahe korruse ja horisontaalselt läbi maja. Korterite pind on kokku 1300 ruutmeetrit.

Hoone tänavatasandi korrusel võiksid asuda kauplused, kohvik jms. Samas saab koha ka retseptsioon, kust juhatatakse edasi kogu maja külalised.

Hoone kahel keldrikorrusel hakkavad asuma parkla 35 autole ja tehnilised ruumid.

Eurohoone fassaad saab olema krohvitud, esimest korrust katab krohvi asemel looduslik kivi. Fassaadi kaunistama on kavandatud tagasihoidlikud dekoratiivsed kivi- ja metalldetailid. Hoone aknaraamid tehakse puidust. Viiendast korrusest kõrgemal taandub fassaad kvartali sisse, samuti taandub peasissepääs, mis hakkab asuma hoone Roosikrantsi tänava poolses keskosas.

"Maja ehituse algus on meie ühingule aasta tippsündmus," märkis ETA-le NNKü/NMKü peasekretär Kerde. Tema andmetel on ühingul ligikaudu 400-500 tegevliiget, allühingud tegutsevad üle kogu Eesti. Pärast okupatsiooni alustasid NNKü ja NMKü taas tegevust 1991. aastal, 1993. aastal kaks ühingut ühinesid.

MARIKA MILVE