Evely (täisnimi toimetusele teada – toim) jaoks oli 22. veebruar kui õuduste öö – hommikul kell viis kukkus kõva pauguga lapse magamistoas alla kahe meetri pikkune, ligi ühe meetri laiune ning kohati sentimeetripaksune krohvitükk. Pere oli Saviliiva elurajoonis Mirta tänaval majas number 18 Merko Ehituselt ostetud korteris elanud vaid aasta.

„Krohv kukkus osaliselt lapse voodi jalutsisse teki peale, enamik kukkus aga voodi ette vaiba peale. Laps ehmatas päris kõvasti, sest une pealt alla tulev krohv oli talle suur šokk,” tõdes Evely. Naise sõnul lapse jalgadel siiski marrastusi polnud, kuna neid kaitses tekk.

Evely ise on šokis senini, sest krohv võinuks lapsele magamise ajal pähe kukkuda ning siis oleksid tagajärjed hoopis hullemad olnud. „Merko Ehituse tööde kvaliteedis mina enam kindel pole. Hirm oli selle ees, et kogu lagi oleks võinud öösel alla tulla. Tegelikult tunnen hirmu siiani”.

Kohe pärast juhtunut helistas Evely Saviliiva projektijuhile Jaanus Kruusile, kellelt ta oli korteri üle võtnud. Kruus saatis sama päeva, pühapäeva  hommikul naise korterit üle vaatama töödejuhataja, kes juhtunu fikseeris. Lae kordategemiseks garantiiremondi käigus kulus nädal.

Kruus polnud maja ehitamise ajal konkreetse projekti juht, vaid sai selleks alles hiljem. „Seetõttu on mul temast tõsiselt kahju, et ta peab sellega seotud olema. Vastutab ju ikka see projektijuht, kelle hallata oli Saviliiva projekt 2007. aasta juulis. Selle projektijuhi nime Merko Ehitus mulle ei öelnud,” nentis Evely.

Jaanus Kruus avaldas juhtunu suhtes kahetsust. „Mingisugused väikesed probleemid ja praod tekivad ehitises ju tahes-tahtmata ning seda juba puhtalt ehitusfüüsikaga seonduvalt, kuid anud juhtum on tõesti eriti kahetsusväärne. Minu praktikas on see esmakordne,” nentis Kruus. Varasemaid kaebusi, näiteks et laes võiks olla pragusid, pole klientidelt tulnud ja toimunu oli seda suuremaks üllatuseks ka ehitusfirmale endale.

Evely korteris juhtunu järel sattusid paanikasse ka teised sama maja väikelastega elanikud. Kruusi sõnul kontrolliti pärast juhtunut üle kõik Saviliiva korterid, et samasugust probleemi enam mujal ei tekiks. „Me ei vaadanud teisi lagesid mitte ainult visuaalselt, vaid koputasime need läbi,” kinnitas ta.

Juhtunu järel on Merko Ehitus Kruusi sõnul teinud ka omad järeldused, mis ehitusetappe tuleb veelgi tähelepanelikumalt jälgida. Juhtunust on räägitud ka alltöövõtjaga, siseviimistluse teinud Benno Ehitus OÜ-ga. „Meile teadaolevalt on ka ebakvaliteetset tööd teinud maaler oma karistuse saanud,” väitis Kruus.

Moraalne kahju

Evely tunneb endiselt hirmu, et midagi võib veel alla kukkuda. Reedel käis ta uuesti Merko Ehituses juhtunust rääkimas, kuid tuli sealt sama targana tagasi. „Mitte keegi ei korva mulle moraalset kahju,” nentis naine.

Seevastu Kruus tunnistas, et ta näeb moraalse kahju tekitamist. „Moraalse kahju maksmine polnud sugugi välistatud,” kinnitas ta.

Saviliivalt sai hangeldamiseks odavalt korteri

•• Kuna Evely Merko Ehitust enam ei usalda ning kardab, et lagi võib jälle alla kukkuda, kontrollib korteri lähipäevil üle Tallinna linnaplaneerimise ameti ehitusjärelevalve teenistus. Teenistuse direktor Rain Seier tõdes Saviliiva elamurajooni Mirta tänava korteri lae pilti vaadates, et midagi sellist näeb ta esmakordselt. „Garantiiajal tuleb ikka igasuguseid vigu välja, aga midagi sellist ma näinud pole,” tõdes Seier.

•• Kuna ehitusgarantii on alates kasutusloa saamise päevast kaks aastat, siis väga palju kaebusi ehitusjärelevalvesse ei jõuagi — garantii ajal tehakse asjad lihtsalt korda. Ehitust vastu võtmas käiv inspektor ei näe ka ju krohvi alla ning seetõttu pole Seieri kõrvu väga palju teateid oluliste vigade kohta jõudnud. „Igasuguseid vigu võib ette tulla. Praod seintes on päris tavapärane asi. Aga mul ei tule meeldegi, et kusagil oleks lagi alla sadanud,” nentis Seier.

•• 2006. aastal korraldas Tallinn loterii, pakkudes sundüürnikele ja noorperedele kortereid toonasest turuhinnast odavamalt. Pakkumine tekitas palju pahameelt, kuna osalesid ka paljud varaliselt hästi kindlustatud inimesed, kes lootsid odavate korteritega tõenäoliselt hangeldada.

•• Keskmine ruutmeetrihind Saviliiva elamurajoonis oli 19 000 krooni, mis jäi turuhinnale 10 000 krooniga alla.