Investorite huvidega arvestades otsustas noteerimiskomisjon võimaldada siiski kauplemist Pro Kapitali väärtpaberitega ajavahemikul 3. septembrist kuni 28. septembrini, teatas börs. Seejärel lõpetab börs firma aktsiate noteerimise.

Arvestades esitatud materjale ja kuulanud ära Pro Kapitali esindajate selgitused, leidis noteerimiskomisjon, et ette-võte on korduvalt toime pannud börsireglemendi sätete rikkumisi. Samuti võidi komisjoni hinnangul kahjustada investorite huve.

“Ma ei ole hetkel Eestis ja praegu on üldse väga vähe asju, mida ma kommenteerida saan,” lausus laia äritegevuse eest Eesti kodakondsusega pärjatud Pro Kapital Grupi nõukogu esimees Ernesto Preatoni eile Eesti Päevalehele.

Samuti olid eile kommentaarideks kättesaamatud Pro Kapitali peadirektor Andrus Laurits ning Preatoni Panga juhatuse esimees Ott Karolin. Üleeile ei soovinud Laurits kommenteerida, mida tooks kaasa kõige negatiivsem stsenaarium.

Pro Kapitali avalikke suhteid korraldav Margus Mets rääkis, et ettevõte kaebab noteerimiskomisjoni teisipäeva õhtuse otsuse edasi.

“Esmalt ootame ära lähipäevil ilmuva otsuse täisteksti ning kui vähegi alust, vaidlustame selle esmalt börsi vahekohtus,” ütles ta.

BÖRSILT LAHKUMISEGA POLE ARVESTATUD. Firma ei ole edasistes tegevusplaanides arvestanud börsilt lahkumisega, möönis Mets tekkinud tagasilööki.

“Pooleliolevaid projekte pole mõtet peatada, iseasi, kas uusi vastu võetakse,” lisas ta. “Väikeaktsionäridelt ei ole veel reaktsioone olnud.”

Väikeaktsionäridele pole hetkel kavas pakkumist teha, kinnitas Mets.

Pro Kapitali aktsiaga kaubelnud Preatoni Panga esindaja Deniss Kolomenski on varem ajakirjanduses öelnud, et suudab aidata neid, kes tahavad Pro Kapitali aktsiaid maha müüa.

Eesti Päevalehe poolt küsitletud teiste börsifirmade juhid ei soovinud juhtunut kommenteerida.

“Pro Kapitalilt oleks soliidne väikeaktsionäridele ostupakkumine teha,” lausus Suprema analüüsiosakonna juhataja Veikko Maripuu.

“Noteerimiskomisjoni otsus oli tugev signaal ja maine küsimus, aktsiahinnale sellest head ei tule,” lisas ta.

Ma hetkel ei näe, kes võiks olla aktsiate ostja, ütles Maripuu, väikeaktsionärid võivad sellest johtuvalt mingil hetkel olla dilemma ees.

“Samuti on teiste uurimisorganite töö pooleli, ilmselt probleemid jätkuvad ja Pro Kapitali jätkusuutlikus on kõne all,” arvas Maripuu. “Kuid ma ei taha sel teemal täpsemalt spekuleerida.”

Börsilt välja heitmine on reglemendi järgi kõige karmim karistus. Maripuu hinnangul oleks börsilt välja heitmise asemel ülisuurte trahvide määramine osutunud lõppkokkuvõttes absurdseks.

Pro Kapitali tegevust on asunud samuti uurima maksuamet ning väärtpaberiinspektsioon.

“Börsi otsus, et üks ettevõte ei ole enam noteeritud, mõjutab meie uurimist,” märkis väärtpaberiinspektsiooni peadirektor Kristjan-Erik Suurväli. “Otsuse tegemisel me kiirustama ei hakka, kuid huvi Pro Kapitali tegevuse vastu on jätkuv.”

Selles mõttes on tehtud otsus positiivne, et börs siiski otsustas midagi, lisas Suurväli kommentaariks.

MÕIS KAITSEB PREATONIT. Preatoni äritegevust Eestis kaitsnud Tallinna ekslinnapea Jüri Mõis möönis, et Pro Kapital võis reglementi rikkuda.

“Küllap see on nii, kuid antud juhul karistatakse lubatud kiiruse ületamist sisuliselt mahalaskmisega,” rääkis Mõis. “See toob kaasa finantsskandaali, välisinvestorite lahkumise, Eesti langemise halba valgusse.”

Noteerimiskomisjon on erakordselt hästi komplekteeritud ja nende usaldusväärsuses ja otsuse õigsuses ma ei kahtle, lisas Mõis samas.

Börsi noteerimiskomisjon arutas Pro Kapitali küsimust esimest korda juba juuli keskel ning jõudis ka siis järeldusele, et ettevõtte käitumises on ilmnenud asjaolud, mis viitavad korduvale börsireglemendi rikkumisele ning sellega seoses on kahjustatud ka investorite huve.

Noteerimiskomisjoni liikmed ei soovinud seekordse otsusega kaasnevat eile kommenteerida.

“Kuigi Pro Kapital on meie klient, arvan, et suutsin huvisid täielikult lahus hoida,” lausus Hansabank Marketsi juht Erkki Raasuke. “Kuid igasugune kommenteerimine oleks libedale teele minek.”

Väidetavalt polnud otsuse langetamise juures kõik noteerimiskomisjoni liikmed.

RAHANDUSMINISTER SIIM KALLAS PUHKAB ITAALIAS. Eesti Päevaleht palus Pro Kapitali skandaali suhtes selgitust ka rahandusminister Siim Kallaselt, kuid viimane naaseb puhkuselt alles esmaspäeval.

Kallas puhkab saatuse irooniana just Itaalias.

Preatoni on ohtralt selgitusi sunnitud jagama nüüd Pro Kapitali aktsionäridele.

“Tööd me ei saa enam üldse teha, sest peame kogu aeg Pro Kapitalile tehtud süüdis-tustest rääkima. Mõned töötajad kardavad skandaali võimalike tagajärgede pärast,” on Preatoni juulis Eesti Päevalehele tunnistanud.

“Ma pean võitlema selle vastu, et inimesed ei viiks oma raha teistesse ettevõtetesse. Pean võitlema avaliku arvamuse vastu ning Tallinna Väärtpaberibörsi vastu. Miks? On ju olemas ka teisi riike. Ma olen riiki ühe korra vahetanud ja võin seda uuesti teha,” rääkis Preatoni.

Ajakirjanduses on varem väidetud, et Preatonit sundis Itaaliast lahkuma tema maaklerifirma Parin SIM tegevuse peatamine Itaalia börsiametnike poolt.

Maksupolitsei otsis Parin SIM-i peakorteri mitu korda läbi ja konfiskeeris hulga dokumente.