Andres Ammas, üks MTÜ VIK juhatuse liikmetest ja algatajatest, ütles Delfile, et erakonna loomine on küll plaanis, kuid pidas võimalikuks, et see juhtub parimal juhul pärast 2013. aasta kohalike omavalitsuste valimisi. „Need valimised on teatud mõttes proovikivi,” rääkis ta. „Kas meie mõtteid ja väärtusi jagatakse, kui neid väärtusi jagatakse ja meie programmi saadab ka teatud edu, siis ilmselt on mõtet edasi minna.”

Teine juhatuse liige Külliki Kübarsepp selgitas, et tema hinnangul võtab erakonnaks kujunemine palju aega. „Nii palju on aega, et kohalikud valimised üle elada,” selgitas ta. „Ma arvan, et ükski poliitiline jõud enne kohalikke valimisi ennast uueks parteiks ei registreeri.”

Aktiivne partner

Kübarsepp täpsustas, et MTÜ VIK kõige suurem küsimus on olnud see, kas uus tekkiv poliitiline jõud suudab ka tegelikkuses pakkuda uut poliitika tegemise kultuuri. „Me oleme arvanud, et me võiksime olla aktiivne partner erakonna loomise juures,” ütles ta. „Kodanikuühendused on see jõud, mis suudab pakkuda alternatiivi erakondadele.”

Kübarsepp kinnitas juba mitmeid kordi selgitatud seisukohta, et erakonna loomine võtab väga palju raha ja MTÜ VIK rahas just ei suple. „Meil on hetkel liikmeskonna maksudelt ja annetustelt nii palju raha, et oma igapäevased toimingud saame tehtud – bürookulud, seminarid ja konverentsid. Aga rohkemaks meil praegu võimalusi ei ole,” rääkis ta. „See on ka nüüd üks küsimus, miks ei saa nii kiiresti erakonnastuda, kui tahaks. See lävepakk uute poliitiliste jõudude tekkeks on nii kõrgeks aetud juba finantside tõttu.”



VOLIKOGU

Manifestid: raha vähemaks ja Tallinn korda

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik laupäeval toimunud volikogu üheks saavutuseks olid poliitilised pöördumised avalikkuse poole, kus kutsuti üles vähendama erakondade riiklikku rahastamist ja dialoogi alustamist Tallinna linna huvides.

„Asjaajamiskultuur on erinevates erakondades sarnane. Oleks patt olnud ühte või teist erakonda kõrgemaks tõsta,” täpsustas Külliki Kübarsepp, miks rahastamist ei käsitletud.

„Kuna ma ise olen ka seal erakonnas olnud üle 12 aasta, siis on teada, et mõnest inimesest hoiavad kontoritegelased teadlikult eemale,” arvas ta. Ta usub, et IRL-i liikmed, kes on VIK-is, ei ole selliste tehingutega seotud olnud.