Kui 20. augustil avatakse Vabaduse väljak, siis selleks ajaks peab olema üles riputatud ka kaks ekraani koos helisüsteemiga. Tallinna kommunaalameti sõnul on plaanis ekraanid paigaldada avamisele eelneval nädalal.

Nüüdseks on lõppenud riigihange, millest võttis osa viis firmat, kellest üks tegi kaks pakkumist. Firmad pakkusid hinnaks kolm kuni kuus miljonit krooni. Tallinna kommunaalameti ehituse ja järelevalve osakonna juhataja Ain Orava sõnul tegi kolmemiljonilise pakkumise osaühing Stereoline, kes seeläbi hanke ka võitis.

Üks sarnane ekraan on olemas juba Tallinnas Foorumi keskuse seinal, tolle ostis välja reklaamifirma, kes pinda nüüd üürib. Foorumi juhataja Karin Haab ütles Päevaleht Online’ile, et ekraani hind oli suurusjärgus üle miljoni krooni. „Seal on hästi palju tehnilisi näitajaid, mis hinda mõjutavad,“ märkis Haab, kelle hinnangul võivad ekraanid väljakule olla saadud isegi soodsalt.

Stereoline’i esindaja Aleksander Kartul selgitas Päevaleht Online’ile, et Vabaduse väljaku ja Foorumi keskuse ekraanid on oma konstruktsioonilt ja tehniliste näitajate poolest üsna sarnased.

Ekraanid valmivad Hiinas

„Ekraanid toodetakse Hiinas eritellimuse järgi, kasutades kvaliteetsemaid komponente kui tavaliselt, ja arvestatakse ka Eesti kliima iseärasustega - palju vett, lund ja tuult ning kohati ka natuke päikest,“ lausus Kartul, kelle sõnul toodab ekraanid sama firma, kes tegeles Hiinas toimunud olümpiamängude avamis- ja lõpetamistseremoonia LED-ekraani lahendustega.

Kartul märkis, et insenerid töötavad praegu selle kallal, et leida sobiv lahendus ekraani kinnitamiseks. „Tegemist ei ole standardlahendusega, seega võtab kõik kauem aega kui tavaliselt,“ lisas ta.

Kasunumbritest on Kartuli sõnul vara rääkida, sest osa ekraanist tuleb tuua lennukiga. „Tähtis on, et ekraan saaks õigel ajal paigaldatud ning tellija oleks teostatud töödega rahul.“

Tallinna linnakantselei pressiesindaja Toomas Pirni sõnul ei osata praegu veel kuigi täpselt öelda, mida ekraanidel näitama hakatakse. „See on järgmine etapp,“ selgitas ta. Pirn kinnitas aga, et kommertslikku reklaami näitama ei hakata. „Rohkem selline informeerimisele suunatud – kultuuriürituste info näiteks. Reklaampinnana seda kasutada plaanis ei ole.“

Kaks kõrvuti asetsevat LED-ekraani mõõtmetega 3,6 x 6,4 meetrit paigaldatakse Vabaduse väljaku bussipeatuse tagaseinale ehk maa alla suunduva trepistiku kohale. Kokku ligi 13 meetrit laiad ekraanid näitavad pilti väljaku poole, et ekraanidel kuvatavat saaks väljakul liikudes vaadata.

Vabaduse väljak avatakse 20. augustil.