Harjumaa keskkonnateenistus heidab Vabadussõja võidusamba rajajatele ette lahenduse nõrka kokku kuuluvust maastikuga, nõudes kolme suurelehise pärna säilitamist ja võimalusel samba mõõtmete vähendamist.

Keskkonnateenistuse juhataja Jaan Pikka sõnul ei seata küsimuse alla samba püstitamise võimalust Harjumäe parki. “Kuid olles tutvunud esitatud eskiisprojektiga, oleme veendunud, et väljapakutav lahendus ei vasta ajaloolise pargi kaitse-eesmärgile,” seisab ala projekteerivale SWECO Projektile adresseeritud kirjas.

Keskkonnateenistus leiab, et “väljapakutav lahendus ei arvesta ajaloolise pargi planeeringuga, lõigates sellest sisuliselt välja suure tüki”. Lisaks pargi kui ühtse terviku kahjustamisele on kavandatav sammas keskkonnateenistuse teatel pargi ning Vabaduse väljaku mastaape ja hoonestust arvesse võttes ebaproportsionaalselt suur, mis tingib ka samba ümbruse praeguse lahenduse ja hävitab seeläbi olemasoleva teedevõrgu.

Võimalusel väiksem sammas

Keskkonnateenistus juhib tähelepanu, et täitmata on keskkonnaameti ja Kesklinna valitsuse esitatud nõue leida lahendus sademevee ärajuhtimisele. Samuti pole teada, kuidas kavatsetakse vältida kõrghaljastuseta nõlvadelt mulla ärauhtumist.

Pargi säästmiseks nõuab keskkonnateenistus, et projekteeritav sambalahendus kuuluks kokku olemasoleva maastikuga, võimalusel vähendataks samba ja selle väljaku mõõtmeid ning maksimaalselt säilitataks ajalooline teedevõrk.

Alles tuleb jätta kolm suurelehist pärna, tuleb leida lahendus sademeveele ja istutada nõlvale erosiooniohu vähendamiseks põõsad.

Kaitsealuse pargi valitsejana on Harjumaa keskkonnateenistus varem kooskõlastanud Vabaduse väljaku, Harjuoru ja Kaarli puiestee maa-ala muudetud põhilahendusega detailplaneeringu. 1959. aastast riikliku looduskaitse all olev Harjumäe park on ajalooline park. Selles uuendustöid tehes tuleb lähtuda 1981. aastal ajalooliste parkide kaitseks vastu võetud nn Firenze hartast, mis rõhutab vajadust säilitada arhitektuurne kompositsioon ja terviklikkus.

Kas ettepanekutega arvestatakse?

•• Veiko Pärlin, kaitseministeerium: “Täiendava trepi tegemist kaalume ja hakkame arutama. Kolm puud, kus ei tohi puude võra laiuses trassi läbi viia – see on lahendatav, sest puude võra on viis meetrit, meie trassid lähevad kuue-seitsme meetri kauguselt. Sadevete ärajuhtimisega ja haljastuse rajamisega oleme nõus. Samba ja väljaku mõõtmeid ei ole praegu enam võimalik vähendada, muidu me ei suuda tagada tegevust, mis on tseremoniaalselt ette nähtud.

•• Maa-ala projekteerija SWECO Projekti hoonete divisjoni juhataja Matti Leinbok: “Samba mõõtmete vähendamine pole meie teha, see on päris hiljaks jäänud, sest samba tegemine käib täie hooga. ”