Monumentaalteose keskseks objektiks on Vabadussõja võidusammas ning Vabadusrist on suurim ausutusavaldus kõigile Vabadussõjas Eesti vabaduse eest võidelnuile, seisab kirjas võidutöö “Libertas” seletuskirjas.
Võidutöö kujutab Vabadusristi keskel oleva traditsioonilise käe ja mõõga asemel Eesti kontuuri, sest just Vabadussõjas sai lõplikult kinnistatud Eesti riigipiir.

"Libertase" seletuskirjas seisab, et päikese loojudes valgustub Vabadusristi keskel asuvas silindris majaka latern, valgustamaks Eestimaa kontuuri mõlemale poole risti ning suunates ka heledad valgusvihud risti keskelt neljas suunas.

Võidutöö autorite nimesid kolmapäeval ei avalikustatud ja kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul on lootust kuulda konkreetseid võidutöö taga olevaid nimesid augustikuu jooksul.

Võidutöö ideekavand näeb ette, et monumendile on süvitisi siise graveeritud fragment Vabadussõja järgse Eesti presidendi Konstatin Pätsi kõnest, mis valgustub päikese loojudes.
Teisele kohale tuli töö märgusõnaga "Meie inimesed", mille autorid soovisid rõhutada, et Eestil on omad kangelased kelle üle uhke olla. Kolmandale kohale töö märgusõnaga "Illusioon". Komisjon avalikustab parimate tööde autorid lähiajal.
Konkursi komisjoni esimees peapiiskop Andres Põder ütles kolmapäeval konkursi võitja avalikustamisel, et esikolmiku poolt hääletas üheksa ja vastu oli kolm komisjoni liiget. Komisjon avalikustab oma otsust põhjendava eksperthinnangu 23. augustil.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul tunneb meie rahvas end auvõlglasena nende ees, kes riigi vabaduse eest läbi aegade on võidelnud: „Eesti muistsest vabadusvõitlusest on möödas 800 ja Vabadussõjast pea 90 aastat. Meil pole siiani sümbolit, mis meie rahva jaoks vabadust sümboliseeriks. Tänane võidutöö on ideekavand, mis tuleks võtta aluseks sambale, mis kunagi Vabaduse platsile kerkib.”

Jaak Aaviksoo sõnas, et esikohale tulnud ideelahendus tuleb võtta aluseks Tallinnasse Harjumäele kerkivale Vabaduse monumendile. Monumendi ideelahenduse peab heaks kiitma ka valitsus.
Vabadussammas on kavas avada Vabadussõja alguse 90. aastapäevaks järgmise aasta 28. novembril.
Vabadussõja võidusammas kerkib Tallinnas Vabaduse väljaku Ingeri bastioni madalamale, Harju tänava kõrvale jäävale idapoolsele flangile. Mälestusmärgile tuleb tekst "Eesti Vabadussõda 1918-1920".