Vabariigi aastapäeva balli tegus kaadritagune elu
Vaikus ja rahu Estonia kontserdisaalis paar tundi enne külaliste saabumist — ei muu kui tormieelne ootusärevus. Torm aga ei tule ootamatult, vaid tuleb vaikselt, kontrollitult ja millimeetri täpsusega paika panduna. Kõigega peab olema arvestatud.
Viimased ettevalmistused presidendi kantselei ja turvatöötajate valvsa pilgu all peavad kindlustama 1100 külalise turvalisuse ja sujuva õhtu — sel aastal püstitab külaliste arv kõigi aastate rekordi.
Kümne tippkoka menüü
Estonia kontserdisaali fuajees, kus oleme harjunud garderoobi nägema, on end sisse seadnud catering’i töötajad. Üle kahekümne koka ja abilise nikerdavad süvenenult imepisikeste, ent keeruliste suupistete kallal. Eesti parimatest restoranidest on kohal kümme riigi tippkokka, kes panid kokku pidulaua menüü. Kogu n-ö orkestrit juhatab presidendi kantselei peakokk Inga Paenurm. Ta on nii rõõmsameelne, justkui ei olekski tegemist tema ühe kiirema tööpäevaga aastas. Paenurme silmad säravad ja ta tunnistab, et õnneks tegelevad kõik Estoniasse ettevalmistusi tegema kogunenud inimesed sellega, mida armastavad. Küll hiljem on aega väsinud olla.
Catering’i ettevalmistusi alustati tegelikult juba mitu kuud varem — meeskonna kokku panekust kuni õigete kokkade leidmiseni. Oma meeskonna üle on presidendi kokk uhke: „Kõik siinsed kokad väärivad esiletõstmist, siin on kõik väga tasemel.”