Viimased ettevalmistused presidendi kantselei ja turvatöötajate valvsa pilgu all peavad kindlustama 1100 külalise turvalisuse ja sujuva õhtu — sel aastal püstitab külaliste arv kõigi aastate rekordi.

Kümne tippkoka menüü

Estonia kontserdisaali fuajees, kus oleme harjunud garderoobi nägema, on end sisse seadnud catering’i töötajad. Üle kahekümne koka ja abilise nikerdavad süvenenult imepisikeste, ent keeruliste suupistete kallal. Eesti parimatest restoranidest on kohal kümme riigi tippkokka, kes panid kokku pidulaua menüü. Kogu n-ö orkestrit juhatab presidendi kantselei peakokk Inga Paenurm. Ta on nii rõõmsameelne, justkui ei olekski tegemist tema ühe kiirema tööpäevaga aastas. Paenurme silmad säravad ja ta tunnistab, et õnneks tegelevad kõik Estoniasse ettevalmistusi tegema kogunenud inimesed sellega, mida armastavad. Küll hiljem on aega väsinud olla.

Catering’i ettevalmistusi alustati tegelikult juba mitu kuud varem — meeskonna kokku panekust kuni õigete kokkade leidmiseni. Oma meeskonna üle on presidendi kokk uhke: „Kõik siinsed kokad väärivad esiletõstmist, siin on kõik väga tasemel.”

Köögimeeskond valmistab kokku 1500 suupistet. Kehtna kodumajanduskooli õpetaja Liis Animägi tõdeb, et pisikesed kapsarullid, mida ta oma abilistega ette valmistas, tegid alguses üsna suurt peavalu. Esimene rull võttis aega kümme minutit, ülejäänud 750 said valmis kolme tunniga. Kehtna kodumajanduskoolist on õpetajaga kaasas ka kaks tublit lõpetajat, kelle jaoks on suur au aidata aasta kõige uhkemat pidustust korraldada.