Maapäeva tähistavad eesti rahva peod kõigis maakondades, neist kõige suurejoonelisema ettevõtmisena Viljandimaal Pilistveres, kus talupõllul rahvamaja taga süüdatakse kell 20.50 Kirke Kangro eestvedamisel tuleskulptuur. Skulptuuri moodustavad Eesti Vabariik 90 logo, 270 meetrit tulejoont ja põllul viibivad 150 tõrvikukandjat.

Kuigi korraldajad rahvast Pilistverre tulemast ei keela, soovitatakse siiski Eesti Televisioonis otse üle kantavat tulemängu jälgida teleriekraanilt. Viljandi maavalitsuse kultuuritöö pea-spetsialist Anu Sööt põhjendas seda asjaoluga, et tuleetendus on suunatud ülespoole.

“Soovitame ka Pilistvere rahvamajja kutsututel seda pigem majas sees ekraanilt vaadata,” lausus Sööt ja tõdes, et seda on kindlasti kõige parem vaadata Pilistvere kiriku tornist, aga sinna inimesi vaatama ei lubata, sest seal töötavad kaameramehed.

Söödi sõnul võivad huvilised sellegipoolest Pilistverre sõita ning põlluveerel tuleetendust vaadata. “Helikopterid lendavad, kaameramehed askeldavad ja kindlasti on ka kogu Pilistvere külarahvas õue tulnud toimuvale kaasa elama,” loetles Sööt seda, mida kohapeal näha saab.

Üritust kavandades oli Kõo valla inimestega arutatud ka ühist teejagamist kohapeale sõitnutele, kuid sellest siiski loobuti.

Tuleskulptuuridele on ajaliselt kavandatud 10 minutit ehk kl 20.50-21.