Tallinna linnavolikogu lõi 2002. aastal pärast Tallinna Vee erastamist Tallinna Vee-ettevõtjate Järelevalve Sihtasutuse (TVJS) , mille koduleht teatab, et sihtasutuse eesmärk on muuhulgas kaitsta veeteenuse tarbijate huve.

Tallinna Vee ülikasumlikkuse vastu on viimastel kuudel palju sõna võetud, kuid TVJS pole kordagi debatti sekkunud. Ometi sihtasutus tegutseb - 2008. aastal kulus linnal sihtasutuse kuue töötaja tasustamiseks ligi miljon krooni. Käesoleval aastal määras linn vaikiva sihtasutuse tegevustoetuseks kaks miljonit krooni.

Sihtasutuse juht on Rahvaliidu ridades varem poliitikast osa võtnud Aare Vaalma, kes teenis 2008. aastal sihtasutuse juhatuse esimehena aastas 390 000 krooni. Aare Vaalma sõnul rajas linn kuluka sihtasutuse sellepärast, et tarvis oli linnast sõltumatut kontrollorganit. Vaalma ei kommenteerinud asjaolu, et nõukogu neljast liikmest kolm töötavad tegelikult linna ametikohtadel.

Nimelt on sihtasutuse nõukogu esimeheks Haabersti linnaosa vanem Viktor Vassiljev, nõukogu liige Vello Ervin on Tallinna ettevõtlusameti linna äriühingute järelvalve osakonna juhataja ja nõukogu liige Maria Beljatskaja on Tallinna linnavolikogu liige. Vaid nõukogu neljas liige Asko Pohla, advokaadibüroo Pohla & Hallmägi juhataja, pole otseselt linnaametitega seotud.


Intervjuu Tallinna Vee-ettevõtjate Järelevalve Sihtasutuse juhatuse esimehe Aare Vaalmaga

Härra Vaalma, Teie sihtasutus peaks vee hinna üle valvama, kuid ometi on Tallinna Vesi konkurentsiameti andmetel ebaõiglases ülikasumis. Kuidas kommenteerite?

Sihtasutus tegeleb selle teenuslepingu järelevalvega, aga lähemalt sellest rääkida ei saa, kuna Tallinna Vesi on börsiettevõte ja kõik väljaütlemised tuleb nendega kooskõlastada. Meie väljundid on suunatud linnavalitsusele. 

Tallinna kommunaalamet tegeleb vee-ettevõtete ja nende järelevalvega. Miks oli linnal vaja luua dubleerivate ülesannetega sihtasutus?

Äriettevõtteid on võimalik kontrollida ainult vastastikusel kokkuleppel ja seega, et Tallinna linn saaks üldse mingi ülevaate, siis erastamise käigus loodi erikontrolli jaoks sihtasutus. Teine võimalus oleks olnud, et linnavalitsusele oleks antud leppega õigus Tallinna Vett kontrollida, aga linn oleks olnud erapoolik. (Sihtasutuse nõukogu neljast liikmest kolm on ametis linna ametikohtadel – toim.)

Mida Teie töö endast täpsemini kujutab?

Töö on selline, et analüüsime dokumente ja tutvume objektidega.

Mitmele inimesele tööd jagub?

Igapäevast tööd jätkub kolmele inimesele. Tehniline juhatus on kaheliikmeline, lisaks on arendusnõunik, kes tegeleb kõigega, mis esimeses kahest valdkonnast välja jääb, näiteks on tema töö dokumentide kogumine ja edastamine.