Kui küsida, kes on siin kõige staaÏikam, osutavad Vabaduse väljaku äärsed lillemüüja-prouad oma eestimaiste lillekuhilate tagant rivi kõige kuninglikuma, liiliate sülemi poole: Valdur.

Kose-Uuemõisas koos abikaasaga Tallinna rahvale lilli kasvatav 64-aastane Valdur vaidleb moepärast vastu ja naudib lillemüüja-prouade tunnustust. Kui keegi vanematest memmedest ongi Vabaduse platsi ääres kauem kui 17 aastat lilledega linnapilti kaunistanud, siis liiliamüüja on siin igal juhul tunnustatud isik. Ja veel on ta mees, kes kord valas lillevargale pangetäie vett kaela.

“Lillevargust tuleb nüüd juba harva ette, kuid hooletult lauale ununud rahakotte on ikka pihta pandud – kevadel läks 3000 krooni ühe proua laualt “jalutama”, annab Valdur teada.

“Suur-Karja 18 müügikoha teeb ilmselt kogu Eestis eriliseks see, et siin me müüme vaid omakasvatatud lilli,” selgitab Valdur. “Meil on ka kontrollsüsteem, et keegi võõrast kaupa müügile ei võtaks. Oleme komisjoniga petturi juures isegi kodus käinud ning inimene on üles tunnistanud.”

Prouad kõrvallaudade taga kuulavad ega lisa midagi.

“Nooremaid ei tule peale, vanu läheb rohkem eest ära ja ega vanur siin enne lõpeta, kui jalad ees viiakse,” ütleb mees ning pehmendab: “Lillemüümine on elustiil.”

Päevateenistust Valdur ei avalikusta, aga kuus pidada nii 4000 krooni ringis teenima, millest kolmandik läheb kuludeks maha.

“See 4000 krooni on ühe inimese teenistus, aga kodus hoolitseb ju abikaasa lillede eest: istutamine, väetamine, kastmine, korjamine. Tööpäev on 18 tundi pikk ning talvel, kui kasvuhoonet peab ka öösel kütma, tuleb tööpäev veel pikem,” kirjeldab Valdur lillemüüja tegemisi.

Valdur nimetab oma tagastatud talumaid Kose-Uuemõisas popsikohaks – vaid veidi üle kaheksa hektari. Esimesed juurviljad ja tomatid pani Valdur oma aias maha 35 aastat tagasi. Alul lasi teistel turul müüa, aga siis hakkas töö kõrvalt ise turul käima ning elektrikuna pani riigitööl pillid kotti, kui 25 aastat kohustuslikku pensionistaaÏi täis sai.

Taevast tuleb alla ootamatu vihmasahmak, kuid Valduri liiliad kui pruudikimbud lõhnavad Vabaduse platsil ikka ennastunustavalt.