“Valesti paigaldatud konditsioneerid võivad põhjustada lihasvalusid õlavöötme, selja ja kaela piirkonnas kuni ägeda närvipõletiku tekkeni. Samuti võib sagedamini esineda peavalusid ja ülemiste hingamisteede ärritusnähte,” hoiatab tervishoiu-arst Iris Rannit-Randveer läbi-mõtlemata lahenduse eest konditsioneeri kasutamisel.

Kesklinna salongi juuksur Tamara tunnistab, et temale puhub konditsioneerist külm tuul pidevalt peale, mistõttu pea ja kael alatasa valutavad.

Konsultatsioonifirmas töötav Madis Väin kurdab, et ka nende kontoris on konditsioneeriga probleeme. “Konditsioneer kuivatab õhu täiesti ära ning kuna õhuniisutajaid ei ole, saame igast arvutist ja metallesemest särtsu,” seletab Väin. Samas tunnistas ta, et kui kliimaseade on rikkis või ei tööta, muutub kontor põrgukatlaks ja töötada pole pea võimalik.

Kui aga tuleks valida, kas palaval suvepäeval üritada teha mõttetööd 35-kraadilises palavuses või istuda õigesti konditsioneeritud toas, siis loomulikult tuleks valida viimane variant, lisab Rannit-Randveer.

Pirita perearstikeskuse arst Kristi Talvik kinnitab, et nende juurde satub suvel tõesti patsiente, kes kaebavad konditsioneerist tingitud kurguvalu või nohu ning halvemal juhul närvipõletiku üle.

“Head lahendust ei ole, kuid kõige parem on sellisel juhul kasutada kvaliteetset plasmafiltritega konditsioneeri, mis ioniseerib piisaval hulgal õhku ja tagab seeläbi kõrgema õhukvaliteedi,” soovitab õhukuivuse vastu OÜ ABC Kliima direktor Priit Pärn.

Õhuniiskuse suurendamiseks on lihtne võimalus tuua tööruumi toataimi, arvab töötervishoiuarst Rannit-Randveer.

Esmane on õige koht

“Esmalt peab jälgima, et juba paigalduse käigus saaks konditsioneerile valitud õige koht. Kõige mõistlikum on paigaldusfirma esindajal nõu pidada konkreetses kabinetis töötava inimesega. Kui toode on valesti häälestatud või võimsus valesti valitud, hakkab puhumine töötajaid häirima,” arvab Pärn.

Lahenduseks võib olla ka töötajate ja mööbli ümberpaigutus või konditsioneeri teise kohta paigaldamine. “Võin tuua näite Hansapanga peamajast, kus töötajaid kolitakse pidevalt ühest kabinetist teise. Samas kabinetis töötades väitis üks töötaja, et hirmsasti puhub, kuid järgmine töötaja kurtis hoopis, et midagi pole hingata. Inimesed on erinevad ja sellega tasub arvestada,” lisab Pärn.

Kommentaar

Priit Pärn,

OÜ ABC Kliima direktor

Selleks, et vältida terviseprobleeme, on eelkõige vaja valida seadmele õige võimsus, teiseks peab olema seadmeid piisavas koguses.

Konditsioneeri ei saa paigaldada nii, et üks suur on keset tuba ja need, kes istuvad seadme lähedal, on pidevalt haiged. Vajadusel tuleb paigaldada näiteks kolm väiksemat seadet.

Kui seadmeid läheb vaja vähe, tuleks otsustada kvaliteetse kaubamärgi kasuks. Alates küm-nest seadmest tasub kaaluda odavamat kaubamärki.