Täna õhtul pool tundi enne südaööd näeb Haapsalu lossivaremetes neljandat lavastust Valge Daami legendist, mida on kokku mängitud juba 19 suve. “Vaataja peaks end ette valmistama lustlikuks koguperemänguks, nagu keskajal avalikud hukkamisrituaalid olid,” ütles etenduse “Taani prints ja Valge Daam” lavastaja Hardi Volmer. Samas lubas lavastaja, et verd pritsima ei hakka.

“Taani kuninga 19-aastane purjutav ja homost vend hertsog Magnus saadetakse Taanist jalust ära Eestisse ja talle antakse valitsemiseks Saare- ja Läänemaa,” pajatas Volmer etendusest. “Haapsalus otsustab hertsog korraldada ühe korraliku keskaegse hukkamise.”

Valge Daami osa on kanda eesti piigal Epul, kelle kihlatut, seppa, tahetakse hukkamisele viia. Etenduse lõpus ründavad Haapsalu Astrahani kalmukate, venelaste hordid ning panevad Haapsalu linna põlema ning tuleriidale viiakse ka Epp.

Etenduse materjal on Volmeri sõnul autentne ja selle ettevalmistamisel on uuritud põhjalikult mitmeid ajaloolisi allikaid. Etenduse idee pärineb Volmeri sõbralt, ajaloolaselt Ott Sandrakult, sündmustik keskendub 1560. aasta augusti ajaloosündmustele.

Haapsalus mängitakse suviti legendi Valgest Daamist tänavu juba 19. korda. “Kõik etendused põhinevad legendil, kuid on täiesti omanäolised,” selgitas teatri Randlane direktor Marina Sillaste. “Hardi Volmeri lavastuses on palju pürotehnikat ja action’it, mis muudab vabaõhuetenduse atraktiivseks.” Korraga kappab üle teatriplatsi 16 hobust ja maha raiutakse ning teibasse lükatakse hulganisti päid.

Etenduses mängib 52 harrastusnäitlejat, kellele lisanduvad 20 ratsanikku ja vankrisistujat.

Valget Daami, kodanikunimega Eppu mängib Randlase haldusdirektor Janne Breemen. “Osalen selles etenduses ja töötan nii tuntud lavastajaga esimest korda,” sõnas Janne, kellel septembris täitub kümme aastat Randlases, kuid kes on seni tuntud legendi lavastusest kõrvale jäänud. “Mõtlesin, et võiks ju lõpuks ära proovida,” leidis ta.

Marina Sillaste sõnul tuleb arvestada parkimisprobleemiga, ent ilutulestiku-aegseid ummikud ei tule, sest ühele etendusele müüakse vaid 3000 piletit. Varasematel aastatel on ühele etendusele pääsenud 7000 inimest, ent seekord on linnusesse pandud istekohad, kuhu nii palju vaatajaid ei mahu.

Esimest korda lavastati Valge Daami legendi 19 aastat tagasi näitemänguna “Haapsalu legend”, mille lavastaja oli Ilmar Tammur. Etendust mängiti 11 aastat järjest.

Teise legendi pealkirjaga “Valge Daam” lavastas Neeme Kuningas, etendust mängiti kolm aastat. Kolmanda legendi lavastas Mauri Koasmanen Tamperest kõige esimese legendi lavastuse põhjal.