Alkohoolsete jookide müük kohapeal tarbimiseks baarides ning pubides jääks seaduseelnõu järgi lubatuks.

Ministeerium märgib, et kohalikes omavalitsusüksustes, kus on seni kehtestatud vaid kitsamalt jaemüügi keeld, on ilmnenud probleeme seoses alkohoolse joogi suurtes kogustes kaasamüümisega toitlustusettevõttest ehk viimased on toiminud sisuliselt kauplustena.

Eelnõu kohaselt jääks omavalitsustele õigus lisaks üleriigilises piirangule, piirata alkohoolsete jookide kauplemise aega konkreetselt määratletud müügikohtades, kus selleks esineb selgelt põhjendatud vajadus.

Ministeerium tõdeb, et alkoholi müügipiirangud toovad kaasa teatud negatiivse tagajärje nende ettevõtjate majandustegevuses, kelle tegevusele seni piiranguid ei olnud.

"Alkohoolsete jookide kättesaadavuse piiramise positiivsed mõjud inimeste tervisele kaaluvad üles majandustegevusele avalduvad negatiivsed mõjud," seisab eelnõu seletuskirjas.

Kehtiva alkoholiseaduse kohaselt on kohaliku omavalitsuse volikogu pädevuses piirata alkohoolse joogiga kauplemise aega. Praegu rakendavad seda õigust ligi 80 omavalitsust, keelates kauplustes alkoholi müügi öisel ajal.

Probleeme tekitab aga rakendatud keeldude erinevus nii piirangu ajalise kui sisulise ulatuse osas. Keelu algusaeg varieerub ulatuslikult (kell 20 – 23) levinuimateks algusaegadeks on 22.00 ja 23.00, lõpuaeg jääb enamikus vahemikku 06.00 – 09.00.