Valitsusliit otsustas tõsta uuest aastast raamatute, ravimite, kultuuriürituste, matuste ning kõigi teiste seni viieprotsendilise käibemaksuga kaupade ja teenuste maksuprotsendi üheksale.

“Kuna me ei jõudnud koalitsioonis kokkuleppele tulumaksureformi edasilükkamise osas, siis tuleb sellele kuluv 2,5 miljardit krooni kusagilt mujalt leida,” ütles sotsiaaldemokraat, riigikogu majanduskomisjoni liige Eiki Nestor. “Käibemaksu erisuste osas jõudsime kopromissile üheksa protsendi juures.”

Ravimitootjate liit oli eilseks juba arvutanud, et ravimite neljaprotsendilisest käibemaksutõusust saab riik laias laastus sada miljonit krooni.

Haigekassa juhatuse esimehe Hannes Danilovi sõnul tähendab see, et haigekassa ravimite eelarve võib praeguste hindade juures tõusta 60 miljonit krooni. “Teine osa, umbes 40 miljonit krooni maksutõusust, jääb inimeste kanda,” nimetas ta.

Aastas müüakse Eestis ravimeid kuni 2,5 miljardi krooni eest. Haigekassa ravimikompensatsiooni eelarve on 1,3 miljardit krooni. Eile küsis ravimitootjate liit avalikus teates juhatuse esimehe Akshay Mody suu läbi, kas haigekassal on lisakuludele kate.

Danilov viitas haigekassa 2,5 miljardi krooni suurusele reservile, mis annab kindlustunnet, kuid on samas vaid kahe kuu kogu raviraha.

Arstide palga tõus pidurdub

Danilov tõdes, et kokkuhoiuks polegi muid valikuid kui pidurdada arstide palga tõusu ning vähendada ravi kättesaadavust. “Mis tähendab pikemaid ravijärjekordi, aga ka näiteks uute vähiravimite hinnakirja mitte võtmist,” lausus ta.

Eiki Nestor avaldas lootust, et maksutõus tähendab ravimifirmade kulude suurenemist ja mitte hinnatõusu ostjaile.

Käibemaksumäär tõuseb, näited:

•• Raamatud (va seaduse määratud õpperaamatud), ravimid, meditsiiniseadmed ja abivahendid puuetega inimestele, matuseteenus, etenduse ja kontserdi korraldamine, majutus, ajalehed-ajakirjad, riigi-, valla- või linnaeelarvest tasustatav soojusenergia ning inimestele müüdav kütteturvas, brikett, kivisüsi või küttepuit.